Cel mai performant sistem din România de protecție a monumentelor istorice dă primele erori. Aparatele cu ultrasunete cumpărate de Primăria din Timișoara pentru a goni porumbeii care distrugeau statuia-simbol a orașului, nu mai funcționează. Păsările au revenit pe sculptura istorică și dorm chiar pe aparatele cu ultrasunete.
Statuia Sfântului Ioan Nepomuk a fost reabilitată în urmă cu doi ani, iar autoritățile au instalat 3 aparate cu ultrasunete ca să gonească păsările ce stăteau pe monument. Ceva nu a funcţionat pentru că, porumbeii şi ciorile s-au întors imediat pe monument
„Porumbeii își fac de cap, instalația nu funcționează cum trebuie. Ori nu a fost cumpărată una care trebuie, ori s-a defectat între timp”, spune un timișorean.
„Nu mi se pare ok să se investească în ceva care oricum nu folosește”, adaugă o femeie.
„Statuia considerată un simbol al orașului a fost ridicată acum mai bine de două sute de ani. Îl înfățișează pe Sfântul Nepomuk, un ocrotitor al catolicilor din Banat”, relatează Vlad Ungar, reporter Digi24 .
Specialiștii spun că păsările distrug statuia.
„Inevitabil se produc tot felul de degradări ale pietrei în principal, dar noi nu am reușit să eliminăm masivul de ciori pe care îl avem în Timișoara. Sunt într-adevăr unul din factorii de deteriorare a monumentelor peste tot în lume. Păteaza piatra”, spune Sorin Predescu, Direcția de Cultură și Patrimoniu.
Sietemul a costat în jur de 3.000 de lei
„Pentru o perioadă destul lungă de timp sistemul și-a dovedit eficacitatea, el de altfel nu este dăunător. Mă face să cred că nu e vorba de obișnuire cu sistemul ci de o disfuncționalitate a sistemului”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Nici alte variante de protecţia a statuilor precum plasele sau țepii din metal nu au funcţionat.