Oraşul Orşova riscă să fie ingropat în gunoaie. Maşinile de salubritate nu mai trec printre blocuri din luna februarie, iar oamenii stau cu tomberoanele pline şi aşteaptă ca primăria să cadă la o înţelegere cu firma de salubritate.
În Orşova gunoiul nu a mai fost ridicat de aproximativ trei luni, aşa că toate ghenele sunt arhipline, iar oamenii sunt nevoiţi să arunce deşeurile chiar şi pe lângă tomberoane. Oamenii spun că mirosul este insuportabil şi că este plin de şobolani.
„Dacă mai continuă încă o lună de zile în oraşul ăsta nu se va mai putea circula pentru că aici sunt aruncate resturi de carne, sarmale, varză. Un focar de infecţie va fi”, a spus un localnic.
În Orşova gunoiul a fost ridicat ultima dată la sfârşitul lunii februarie. Şi atunci pentru inspectorii de mediu au somat operatorul de salubritate. Atunci a venit Garda de Mediu Mehedinţi cu utilajele operatorului de salubritate din Drobeta Turnu Severin pentru că operatorul refuză să ridice deşeurile de la mijlocul lunii ianuarie.
„De la 1 ianuarie s-a introdus o taxă de mediu de 80 de lei per tonă, tona depozitată. Operatorul pe cheltuiala proprie nu are cum să facă această colectare”, a precizat Georgel Lupu, reprezentant în cadrul firmei de salubritate
Societatea de salubritate cere dublarea tarifelor pentru populaţie de la 7,43 de lei la 14 lei şi 54 de bani. Consiliul Local Orşova a refuzat majorarea şi a dat în judecată operatorul. A obţinut chiar o ordonanţă preşedinţială.
„Nu se conformează acestei hotărâri şi nu ridică. Eu ce pot să va spun că m-am apucat eu de ridicat cu utilajele din dotarea primăriei. Car zi de zi gunoiul cu un camion şi încarc cu un buldexecavator”, a declarat Marius Stoica, primarul oraşului.
Cum utilajele primăriei nu fac faţă, autorităţile vor să înfiinţeze propriul serviciu de salubritate.
Toate instituţiile abilitate din judeţul Mehedinţi s-au sesizat cu privire la această problemă, dar niciuna nu a reuşit să rezolve situaţia. Prefectura a organizat întâlniri între operator şi primărie, însă fără rezultate. Asta deși Garda de Mediu a amendat Primăria cu 50.000 de lei și Direcţia de Sănătate Publică cu 5.000 de lei. Amenda a fost contestată însă în instanţă.