Biroul umanitar al Națiunilor Unite a anunțat marți că aproape 200.000 de persoane - aproape o zecime din populație - și-au părăsit casele din Fâșia Gaza, de la începutul ostilităților cu Israel, transmite Reuters.
„Strămutările au escaladat dramatic în Fâșia Gaza, ajungând la peste 187.500 de persoane, de sâmbătă. Majoritatea oamenilor se adăpostesc în școli”, a declarat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al OCHA, într-o ședință de informare la Geneva, spunând că sunt așteptate noi cazuri pe măsură ce confruntările continuă.
Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că a raportat 13 atacuri asupra unităților de sănătate din Fâșia Gaza din weekend și a spus că proviziile sale medicale stocate acolo au fost deja epuizate.
Operațiunile aeriene israeliene au lovit clădiri rezidențiale, inclusiv blocuri-turn mari, precum și școli și clădiri ale ONU din Gaza, făcând victime civile, a declarat marți șeful Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, citând informații adunate de biroul său.
„Dreptul internațional umanitar este clar: obligația de a avea grijă constantă de a cruța populația civilă și bunurile civile rămâne aplicabilă pe tot parcursul atacurilor”, a spus Volker Turk într-un comunicat.
Ca răspuns la anunțul ministrului israelian al Apărării Yoav Gallant privind o blocare mai dură pentru Fâșia Gaza, Turk a spus că „asediile” care pun în pericol viața civililor sunt interzise de dreptul internațional.
Pe fondul „asediului complet” israelian care întrerupe aprovizionarea cu apă, hrană și electricitate, plus atacurile armate, condițiile de viață sunt acum mai proaste decât în orice moment, de când refugiații palestinieni s-au adunat acolo în timpul luptelor din 1948, când Israelul a fost fondat.
Armata israeliană avertizează populația prin mesaje telefonice să părăsească anumite zone, indicând un nou atac la sol.
Editor : M.I.