Șerban Marinescu îşi caută de nouă ani dreptatea în instanțele din România. Îi acuză pe trei polițiști de la secția 22 din Capitală că în 2007 l-ar fi bătut crunt, după ce s-ar fi certat cu un taximetrist.
„M-au imobilizat, mi-au pus mâna la spate, m-au băgat în hol și m-au bătut. Da, bătaie serioasă, cu pumni și cu picioare. M-au bătut 10 minute iar apoi m-au legat cu cătușele de scară și m-au lăsat acolo”, își amintește Șerban Marinescu, victimă.
Cu certificatul medico legal, poze de la incident și martori, bărbatul a fost plimbat prin sălile de tribunal din țară ani la rândul.
„În 2015 când am ajuns pentru a patra oară în instanță, instanța a constatat că fapta abuzivă s-a prescris pentru că ea a avut loc în 2007 însă fapta de privare de liberatate încă nu s-a prescris”, spune Nicoleta Popescu avocat.
În mod neașteptat, după ce și-a căutat dreptatea la CEDO a venit și verdictul prin care statul român a fost obligat să-i plătească tănărului bătut 7.500 de euro despăgubiri.
„În 2013 am decis pentru că erau 6 ani de la momentul evenimentului să ne adresăm Curții Europene pentru Drepturile Omului. Am depus o plângere la Curtea Europeană, care surprinzător a fost soluționată înainte să se finalizeze dosarul în faza instanțelor naționale”, adaugă avocatul Nicoleta Popescu.
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale spun că vorbim de un adevărat fenomen în care polițiștii își depășesc atribuțiile. Statisticile arată că în medie peste o mie de persoane sunt agresate de polițiști în fiecare an. În 2013 și în 2014 ar fi fost chiar 3.000 de victime, doar că puțini au răbdare să aștepte ani de zile un verdict.
„Foarte puţini însă recurg la modalitatea legală de a-şi căuta dreptatea, adică fac plângeri. Foarte mulţi renunţă, nu imediat, pentru că atunci când vin la noi sunt hotărâţi să facă plângere pentru că au suferit dar renunţă din diverse motive”, spune Maria Nicoleta Andreescu, director ONG.
De cealaltă parte, polițiștii spun că aceste estimări sunt exagerate. Recunosc totuşi că dar fenomenul există.
„Avem o infracțiune, se numește purtare abuzivă. Avem polițiști care au fost destituiți din funcția publică și condamnați chiar și cu amendă penală. Sancțiunea este destituirea din funcția publică. Avem polițiști destituiți pentru loviri, pentru purtare abuzivă”, afirmă Dumitru Coarnă, lider sindicat SNPPC.
În Capitală, cele mai multe astfel de incidente au avut loc în Centrul Vechi. Au fost depuse plângeri și în urma protestelor de stradă, în care jandarmii au fost acuzați de violențe.