Una dintre cele mai frumoase meserii aduce fericire de Crăciun. Sticlarii şi pictorii care produc globurile pentru pomul de Crăciun sunt artiştii neştiuţi din spatele decoraţiunilor magice. Urmăriți o călătorie în lumea lor, la o fabrică din Curtea de Argeş ce are printre clienţi magazine exclusiviste din Europa şi Statele Unite.
De 25 de ani, meșterii de la Fabrica de Globuri din Curtea de Argeş sunt ajutoarele de taină ale lui Moș Crăciun. Topesc sticla și o transformă în globulețe unicat, care înveselesc sărbătorile.
„Bagheta de sticlă se încălzeşte la 700 de grade şi prinde mai apoi formă prin suflare. Astfel, mai sunt câţiva paşi de la acest glob de sticlă și până la ornamentul final care va decora bradul de Crăciu”, relatează Manuela Rolea, reporter Digi24.
Multe dintre globurile de la Curtea de Argeş sunt cerute de magazine de lux din Europa şi America. Nici nu e de mirare, pentru că orice copil şi le doreşte.
„Totul se lucrează manual, de la suflat până la lăcuit, decor, ambalat, totul se lucrează manual”, spune Dana Tiliuţă, artist decorator.
Din anul 2000 şi până acum, artiştii de la Curtea de Argeş au creat peste 12 milioane de globuri.
„Facem numai producţie specială care se comercializează în magazine de lux”, spune Sanda Nechita, managerul fabricii.
Şi pentru că Moş Crăciun este plin de surprize, nu va miraţi dacă descoperiţi în brad şi decoraţiuni de lemn. Un tânăr de la Cluj-Napoca le livrează.
„Pentru o fetiţă de cinci ani am creat cu balerine, cu ponei”, spune Daniel Oltean, antreprenor.
Daniel Oltean a creat peste 100 de modele de globuri din lemn. Unele îşi păstrează culoarea naturală, altele sunt pictate cu diferite culori, după preferinţele copiilor sau ale adulților care vor să îi molipsească pe cei din jur cu bucuria sărbătorilor. Aşa au ajuns ornamentele din lemn de fag într-un salon de coafură de la Cluj-Napoca.
„Căutăm produse să fie cât mai autentice, diferite, şi astea mi-au sărit în ochi”, spune Vlad Cosma, proprietarul unui salon de coafură.
Sursa: Digi24 TV