Sute de oameni din Botoșani trăiesc şi acum, în secolul XXI, la fel în Evul Mediu: fără curent electric. Lămpile cu gaz sau lumânările sunt singurele optiuni în aceste gospodării. Cu ajutorul lor, oameni din 31 de localităţi îşi fac treburile în gospodărie, iar copiii, lecţiile.
Lecţii de citire la lumina lămpii de gaz. Prin asta trec, seară de seară, copiii de şcoală ai familiei Căldare din comuna Avrămeni. Casa mică de la marginea satului nu e racordată la reţeaua de electrificare, aşa că oamenii se descurcă greu.
Iarna le e cel mai greu, pentru că zilele sunt scurte.
„Încerc să am pâine coaptă dimineața să le dau sau dacă nu ceva mâncare și începem la ora asta să ne încadrăm să fie și seara mai mâncăm așa câte o felie de pâine să nu stau chiar așa că nu, nu ne mai descurcăm”, spune o femeie.
„Curentul e departe, la șosea, de la șosea trebuie trei stâlpi și dacă n-am avut posibilitatea, n-am bani”, spune Gheorghe Căldare.
În județul Botoșani sunt peste 700 de gospodării neelectrificate.
„Când gătesc mâncarea și hrănesc copiii sting tot și-i bag la somn ăsta mi-i radioul, frigider la ce să iau că n-am, televizor nu am ce să fac cu dânsul, unde să-l pun”, adaugă femeia.
La Stăuceni, comună aflată la doar opt kilometri de municipiul Botoşani, sunt 95 de gospodării neelectrificate. Edilul susţine că acești bani ar trebui plătiți de către firma care asigură distribuția curentului electric.
„După cinci ani intră în proprietatea E-on-ului toate instalațiile, tot ce se construiește intră în proprietatea E-On-ului și atunci vă dați seama Curtea de Conturi abia așteaptă să ne prindă că folosim niște bani și după aia să ne tragă la răspundere”, spune Relu Burlacu, primarul comunei Stăuceni.
Prefectul județului Botoșani speră că măcar unele dintre gospodării vor intra în proiectul de combatare a sărăciei prin care se vor achiziționa panouri solare.