Maria Tomescu are 72 de ani şi de peste 30 de ani este văduvă. Nu a avut niciodată un loc de muncă pentru că trăieşte într-o localitate în care nici cooperativă nu a existat pe vremea comunismului. Primește doar o pensie de urmaş.
„Am pensie de un leu, n-am cu ce mă descurca numai cu un leu. Greu, foarte greu”, spune femeia.
Poştaşul ajunge în satul femeii pe un drum neasfaltat, plin de gropi. Pentru efortul lui pensionarii îl răsplătesc cu câte doi lei, dublul pensiei Mariei Tomescu.
Nici restul oamenilor din Malarişca nu o duc prea bine cu banii. Însă Maria Tomescu este fără niciun dubiu cel mai sărac om din localitate.
„E dezastru, eu am 520 și tot nu îmi ajung, mă ajută fetele”, spune o localnică.
Cum a ajuns să primească Maria Tomescu un leu pensie? Potrivit Casei de pensii din Severin, femeia a depus la dosar o adeverinţă de urmaş în care a fost scrisă o sumă prea mare. Așa că, după trei ani în care a primit 50 de lei pe lună, a fost executată silit. Din pensia de trei lei care i s-ar cuveni acum plătește 1 leu debit și 1 leu comision Casei de Pensii.
„S-a trecut la recuperarea sumei de, la vremea respectivă, 17 milioane 423 de lei”, declară Elisabeta Floreșteanu, director adjunct Casa de Pensii Mehedinți.
Iar femeia încă mai are de achitat către stat aproximativ 1.500 de lei. La ritmul în care bătrâna poate plăti, statul mai are de așteptat 125 de ani pentru a recupera întreaga sumă.