La 20 de kilometri de Iaşi, într-un sătuc ascuns de lume, o familie cu doi copii a adunat zeci de necunoscuţi în jurul mesei. Ana Maria s-a mutat din oraş în Poiana cu Cetate acum cinci ani şi de atunci încearcă să promoveze frumuseţile locului, dar şi un stil de viaţă sănătos. Aşa i-a venit ideea să invite zeci de oameni pe care i-a cunoscut pe Facebook.
Ana Maria Condurache, gazda: „Aer liber, curat. Toată lumea să se bucure, să mai lase tabletele. Să trecem la jocurile copilăriei care erau odată. Să socializăm în vechiul stil.”
Curtea a fost plină de voie bună. Invitaţii au fost serviţi cu fasole la ceaun şi turtă pe plită, iar copiii s-au jucat în mica fermă cu porci, raţe, păuni şi capre.
„Mi-au plăcut foarte mult şi jucăriile, mi-au plăcut foarte mult şi copiii cum se comportau şi mi-a plăcut foarte mult acest ieduţ.”
***
„Locuim în oraş la bloc, iar copiii noştri nu ştiu să facă o diferenţă între o raţă şi o gâscă şi aici pot să vadă diverse animale, se bucură de natură.”
***
„M-am distrat, am venit la animale, m-am jucat cu căprioarele. Animalele sunt tare jucăuşe şi simpatice.”
Locul, cunoscut de puţini ieşeni, este încărcat de istorie. Musafirii au avut ocazia să vadă şi un schit vechi din anul 1600.
„Mi s-a părut interesant. Eu am fost târâtă aici de prieteni, dar mi-a plăcut. ”
***
„Ne-am îndrăgostit de locul ăsta. Este un loc în care, pentru copii, este foarte greu să îl mai găsim în ziua de astăzi. ”
Satul Poiana cu Cetate are o populaţie de doar 300 de locuitori.