O colonie de bufniţe şi-a găsit adăpost într-o localitate argeşeană
În ultimul deceniu, localnicii au observat că în comuna lor, la începutul iernii, apar bufniţe, însă niciodată în număr aşa de mare ca acum. Aproximativ o sută în total, din care 60 în curtea primarului.
„Ele se adună pe fiecare toamnă, între 40 şi 60 de păsări, am comunicat la asociaţia ornitologilor din România. Aceştia s-au deplasat şi le-au luat în evidenţă. Vin pe fiecare toamnă şi iarnă, le fotografiează, le numără”, spune Alexandru Niţu primarul comunei Slobozia
Deşi tradiţia populară spune că bufniţele ar prevesti moartea, părerile oamenilor sunt împărţite.
„Ştiu că apar noaptea. Parcă se zice că e ceva mai rău, decat celelalte. Că ar prevesti răul, dar nu ştiu cu exactitate”, spune o localnică.
„Pentru noi e ceva deosebit. Le vedem seara zburând. Vin si la mine! Nu stau prea departe de aici”, adaugă o altă localnică.
„Eu nu consider că e un semn bun, nu cred în minuni, dar faptul că este linişte şi adapost şi un loc mai întunecat un pic este singura explicaţie. Există (o superstiţie legată de bufniţe- n.r.), dar nu eu nu cred”, spune Alexandru Niţu, primarul comunei Slobozia.
În vreme ce primarul crede că brazii din curtea sa sunt o oază de linişte şi căldură pentru păsările de noapte, specialiştii au şi alte explicaţii.
„Este evident că în gospodăriile oamenilor se fac rezerve de grâu şi porumb care atrag rozătoare, iar rozătoarele sunt sursa trofică principală a bufniţelor”, afirmă Mirela Ridiche, ornitolog.
Pentru a afla mai multe despre păsările care-i populează curtea, edilul s-a înscris în asociaţia ornitologilor din Argeş.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News