Din septembrie 2014, şoferii sunt obligaţi să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Totodată, a fost interzisă transportarea copiilor în vârstă de până la trei ani în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranţă, notează avocatnet.
Nerespectarea de către şoferi a acestor dispoziţii este egală cu trei puncte de penalizare. Noile completări referitoare la transportarea copiilor cu vârstă de până la trei ani sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
VEZI DETALII AICI
„La un impact de 15, 20 de kilometri la oră, un copil poate fi grav accidentat. Și dacă poartă centură de siguranţă apar leziuni cauzatoare de moarte”, a spus Titi Aur, specialist siguranța rutieră.
Porivit NOULUI COD RUTIER, este este obligatoriu ca orice copil de până la trei ani să stea într-un scaun special. De asemenea, copii de până la 12 ani nu pot sta pe locurile din faţă ale maşinii. Pericolul este uriaş, spun specialiştii şi în cazul în care copilul nu poartă centură de siguranţă.
„Dacă este între scaune pleacă prin parbriz ca un proiectil. La impactul cu parbrizul moare”, a explicat Titi Aur. Mare atenţie şi în momentul în care instalaţi în autoturism scaunul pentru copil. Ultimele teste în materie de securitate arată că scaunul copilului trebuie amplasat în spate, dar la mijlocul autoturismului. În cazul unui impact frontal la o viteză de 70 de kilometri forța de proiectare este de aproape o tonă.
Anul trecut, peste 50 de copii au murit în accidente, fie pentru că părinţii i-au pus pe scaunul din faţă, fie că n-au avut centură de siguranţă, pe bancheta din spate. Şoferii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi de până la 450 de lei și trei puncte penalizare. Obligativitatea scaunului pentru copii nu este singura modificare adusă Codului rutier.