Octavian Popescu este unul dintre vârstnicii care au primit electrocasnicele inteligente. Dacă izbucneşte un incendiu, dacă sunt scurgeri de gaze sau dacă e vreo inundaţie, senzorii trimit un SOS prin reţeaua wireless la care e legată plita aragazului.
„Fluieră astea... alarmele și atunci știi. În orice moment poți să controlezi cum funcționează cuptorul și plita și tot”, spune Octavian Popescu.
Sistemul s-a dovedit deja util.
„Am pus cafeaua într-o dimineață și am uitat-o. Era plină bucătăria de fum și atunci a început alarma”, povestește beneficiarul acestui proiect.
Octavian Popescu locuieşte singur de aproape opt ani și rar îi deschide cineva uşa. Copiii şi nepoţi lui sunt ocupaţi, dar de acum vor şti tot ce face bunicul lor. Cu ajutorul unei tablete, care le spune inclusiv dacă el şi-a luat tratamentul.
„Special pentru acest proiect a fost dotat și cu un modul de comunicații fără fir. S-au adăugat două butoane: butonul de conectare la rețeaua wi-fi și un buton de conectare cu tableta”, explică angajatul unei firme de software.
Odată conectată la internet, plita poate învăţa obiceiurile gazdei. Va opri singură focul după ce peştele a stat suficient la cuptor. Iar bunicul nici nu mai trebuie să meargă la cumpărături, le poate spune copiilor lui de ce are nevoie în cămară.
„Am adăugat de la ciorbă de perișoare ingredientele și putem trimite unui membru al familiei sau persoanei care ne face cumpărăturile, sau direct la magazin ingredientele pentru a le cumpăra”, mai explică angajatul firmei de software.
Costurile unei astfel de bucătării inteligentă se ridică la 5.000 de euro și totul a fost plătit de un ONG care îi ajută pe bătrânii singuri. Deocamdată au fost aleşi nouă vârstnici din Braşov.