Tinerii îşi verifică cel mai des telefonul. Sau cel puţin aşa arată un studiu efectuat anul acesta de către cercetătorii americani. Specialiştii spun că foarte mulţi oameni ajung să se ataşeze emoţional de telefon.
„Fără să ne dăm seama, în funcţie de utilitatea şi importanţa pe care o acordăm unui laptop sau unei tablete sau unui telefon, ajungem efectiv să trăim adevărate stări axiogene în momentul în care acel lucru s-a defectat, l-am rătăcit, a rămas fără baterie şi aşa mai departe”, explică psihologul Jeni Chiriac.
Cei mai mulţi dintre utilizatorii de smartphone-uri au atacuri de panică atunci când nu îşi găsesc telefonul.
Maria are 23 de ani şi a descoperit de curând că are această tulburare. Merge la psiholog şi spune că tratamentul a început să dea roade.
„Când rămâneam fără baterie începeam să-mi fac tot felul de gânduri. Ce fac? Dacă mă sună cineva? Dacă mă sună de la serviciu? Dacă se întâmplă ceva? Sincer, mă panicam foarte tare”, povestește ea.
Ca ea mai sunt mulţi tineri.
Mulţi ar spune că ar fi o boală, dar mai mult cred că e vorba de necesitate. Orice om are nevoie efectiv de telefonul mobil.
Netratată, nomofobia poate afecta serios vieţile oamenilor. Atacurile de anxietate sau de panică sunt doar câteva dintre consecinţele acestei tulburări.