Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

Data publicării:
o femeie vorbește la telefonul mobil
Analiza comandată de OMS a urmărit cancerele creierului și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa), la cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a examinat peste 5.000 de studii care au cercetat legătura dintre telefoanele mobile și cancer. Publicată marți, recenzia s-a concentrat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creierul, meningele, glanda pituitară și urechea), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale.

În ciuda creșterii uriașe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creștere corespunzătoare a incidenței cancerelor cerebrale, arată recenzia, publicată marți. Acest lucru se aplică chiar și persoanelor care fac apeluri telefonice lungi sau celor care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu, scrie Reuters.

Analiza finală a inclus 63 de studii din anii 1994-2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian.

Lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței, utilizate în telefonia mobilă, precum și la televizoare, monitoare pentru copii și radare, a spus coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el. Analiza a urmărit cancerele creierului la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și al leucemiilor și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, stații sau transmițătoare, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi analizate separat.

Recenzia urmează altor lucrări similare. OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile, dar au cerut mai multe cercetări.

În prezent, este clasificat drept „posibil cancerigen”, sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie folosită atunci când agenția nu poate exclude o potențială legătură.

Grupul consultativ al agenției a cerut ca clasificarea să fie reevaluată cât mai curând posibil, având în vedere noile date de la ultima sa evaluare din 2011.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu