Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

Data publicării:
o femeie vorbește la telefonul mobil
Analiza comandată de OMS a urmărit cancerele creierului și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Agenția Australiană de Protecție împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa), la cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a examinat peste 5.000 de studii care au cercetat legătura dintre telefoanele mobile și cancer. Publicată marți, recenzia s-a concentrat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creierul, meningele, glanda pituitară și urechea), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale.

În ciuda creșterii uriașe a utilizării tehnologiei fără fir, nu a existat o creștere corespunzătoare a incidenței cancerelor cerebrale, arată recenzia, publicată marți. Acest lucru se aplică chiar și persoanelor care fac apeluri telefonice lungi sau celor care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu, scrie Reuters.

Analiza finală a inclus 63 de studii din anii 1994-2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian.

Lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței, utilizate în telefonia mobilă, precum și la televizoare, monitoare pentru copii și radare, a spus coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el. Analiza a urmărit cancerele creierului la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și al leucemiilor și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, stații sau transmițătoare, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi analizate separat.

Recenzia urmează altor lucrări similare. OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive privind efectele negative asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile, dar au cerut mai multe cercetări.

În prezent, este clasificat drept „posibil cancerigen”, sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie folosită atunci când agenția nu poate exclude o potențială legătură.

Grupul consultativ al agenției a cerut ca clasificarea să fie reevaluată cât mai curând posibil, având în vedere noile date de la ultima sa evaluare din 2011.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cher dezvăluie că Tina Turner i-a cerut ajutorul pentru a-l părăsi pe Ike Turner, soțul ei abuziv: "Avea o...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
ADEVERINȚA care asigură o creștere de pensie la Mica Recalculare. Ce venituri nepermanente contează?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”