Noi reguli în angajarea absolvenţilor. Perioada obligatorie de angajare a tinerilor s-a redus la jumătate

Data publicării:
locuri de munca

Paul Butnariu are o firmă de construcţii. Modificările legii care acordă facilităţi pentru angajarea tinerilor fără exeperienţă l-a încurajat să aducă în echipa sa patru ingineri stagiari.

Principalul e că spiritul a rămas acelaşi, în sensul în care există anumite avantaje şi atuuri în ceea ce priveşte angajarea unor tineri absolvenţi în câmpul muncii”, spune Paul Butnariu.

După noua lege, angajatorul nu mai este scutit de plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Suma era oricum, mică - 4 lei în cazul salariului minim pe economie. Dar primeşte, în continuare, sume importante de bani.

În funcţie de studii, angajatorul primeşte de la stat sume între 500 şi 750 de lei pentru fiecare absolvent pe care îl angajează.

De la începutul acestui an s-au înscris la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă 32 de mii de absolvenţi de liceu şi facultate.

Schimbările legislative au venit după ce vechiul proiect de încurajare a angajării absolvenţilor nu a avut impactul dorit.

„Într-o perioadă de criză, un angajator nu se poate mobiliza încă trei ani, de exemplu, după un an cât este contractul să mai menţină o astfel de persoană în activitate, pe când 1,5 ani este la îndemâna, cred eu, a oricărui angajator”, spune ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Dacă nu respectă contractul, angajatorii vor fi obligaţi să restituie întreaga sumă primită drept ajutor de la stat, plus dobanda de referinţă a BNR. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în această toamnă.

O altă modificare adusă legii 76/2002 este şi aceea de introducere a noţiunilor de şomer de lungă durată şi de tânăr cu risc de marginalizare socială. Asttfel, şomerii de lungă durată sunt cei care nu au avut un loc de muncă pe o perioadă mai mare de un an, în cazul în care au vârste de cel puţin 25 de ani, sau cei care nu au fost angajaţi timp de 6 luni, în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

Se introduce, totodată, definiţia tânărului cu risc de marginalizare socială. Acesta este, potrivit noilor modificării publicate în Monitorul Oficial, o persoană cu o vârstă cuprinsă între 16 şi 26 de ani, care se înregistrează la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează într-una dintre următoarele categorii: se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilităţi; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreţinerea; are copii în întreţinere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau este victimă a traficului de persoane.

Odată cu această noţiune a fost introdusă în lege şi categoria „angajatorilor de inserţie”, cei care recrutează astfel de tineri şi care obţin lunar, pentru fiecare dintre ei, o sumă de cel mult 1.000 de lei, echivalentul dublului valorii indicatorului social de referinţă.

Iniţial, nu beneficiau de indemnizaţie de şomaj doar persoanele care refuzau un loc de muncă ce era potrivit pregătirii sau nivelului de studii pe care îl aveau şi care era situat la o distanţă de cel mult 50 de kilometri de localiltatea în care locuiau, cele care nu participau la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională şi absolvenţii care, la data solicitării acesteia, urmau o formă de învăţământ. După modificarea legii, încă o categorie de persoane pierde dreptul de a cere indemnizaţie de şomaj, mai exact absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, în momentul în care cer indemnizaţia, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.

Sumele primite de angajatori

Absolvenţi de clasa a X-a sau absolvenţi de şcoli de arte şi meserii - 500 de lei;

Absolvenţi de clasa a XII-a sau a XIII-a, sau de învăţământ postliceal - 600 de lei

Absolvenţi de învăţământ superior - 750 de lei.

Sursa: Ministerul Muncii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Eșec dureros pentru FCSB: eliminată din Cupa României. Gigi Becali: „Nici nu mai am poftă de...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei