Bucătarii din Apuseni au schimbat meniul în a doua zi de Crăciun. După mesele îmbelşugate, pline cu bucate grele din carne de porc, peştele a fost vedeta noului meniu. Pane, afumat, pe grătar sau la cuptor, peştele a fost pe gustul turiştilor din pensiunile bihorene.
Bogdan Băcilă: „Crăciunul are un farmec aparte într-un asemenea decor de poveste. Ne aflăm la poalele Munţilor Pădurea Craiului, în Bratca, judeţul Bihor, acolo unde datinile şi obieiurile încă se mai păstrează, mâncarea se prepară după reţete vechi, iar gustul este unul pe măsură.”
La aproape 70 de kilometri de Oradea, găsim un colţ de linişte şi peisaje relaxante. Oamenii locului îmbie turiştii la masă cu preparate uşoare şi gustoase. Peştele este adus direct din iaz. A fost prins cu numai câteva minute înainte de a fi gătit.
Într-o afumătoare, zeci de peşti sunt înşiraţi deasupra focului pe care ard lemne ude. Nu durează mult până ajung în farfuriile turiştilor.
Florin Stoica, bucătar: Aceşti peşti sunt gata în 10-15 minute pentru servire.
„Acum, cu sărbătoarea Crăciunului, au fost tot felul de mâncăruri grele. Am zis că luăm un peşte, fără colesterol, mai sănătos”, spune un turist.
Gabriela Lazăr, bucătar: „La noi este peşte proaspăt în fiecare zi. Avem peşte în mălai, simplu, la grătar, condimentat, sau putem să facem păstrăv afumat.”
„Îmi place foarte mult această mâncare. În Spania nu sunt aşa multe varietăţi. Sincer, se mănâncă foarte bine”, mărturiseşte un turist convins de preparatele din peşte.
Preţurile încep de 7,5 lei pentru o sută de grame de păstrăv prăjit sau perpelit pe grătar. Ceva mai scump este cel afumat pe loc: 10 lei.
Sursa Digi24