O zi pe săptămână, curţile bătrânilor singuri din satul Bucium se umplu de copii. Împărţiţi în grupe, 16 elevi cu vârste între 10 şi 15 ani merg la oamenii în vârstă şi neputincioşi şi îi ajută în gospodărie.
„Și dacă nu-i chem eu vin şi mă întreabă, bunică, ce ai de făcut? Îmi aduce apă, îmi aduce un lemn, îmi face, drăguţii, ce poate”, spune Ana Trifan, localnică.
Copiii s-au ataşat repede de bătrânii pe care îi numesc bunici. Şi pentru că fac totul din suflet, nimic nu li se pare greu.
„Am măturat prin curte şi am cărat apă în găleată şi acuma în şură am dat cu mătura”, spune Alexandru Budilă, voluntar.
„Îi întrebăm ce mai fac, cum se mai simt, că unii bunici de-ai noştri sunt şi singuri”, adaugă Lavinia Broş, „nepoată de împrumut”.
„Îmi pare bine când îi văd că vine, drăguţii, că am şi eu să vorbesc cu cineva”, spune Leontina Boier, localnică.
Cel care s-a gândit să le trimită bătrânilor din sat nepoţi de împrumut este preotul. A început acest proiect acum trei ani şi nu vrea să renunţe.
„Subliniem ideea de familie pe care vrem să o împărtăşim, adică în acelaşi timp ei se simt asumaţi de comunitate, dar şi copiii simt responsabilitatea pentru cei mai vârstnici din comunitatea noastră”, afirmă Natalia Corlean, coordonator.
În prezent, zece bătrâni din satul Bucium primesc ajutorul copiilor voluntari.