România îmbătrânește și se împuținează îngrijorător. Anul acesta s-au născut cei mai puțini copii din ultimii șase ani. Ca și cum nu ar fi suficient, migrația și mortalitatea ridicată reduc tot mai mult populația.
Acesta ar putea fi un motiv pentru care în primele nouă luni s-au născut doar 139.829 de copii. Cu aproape 10.000 mai puţini decât anul trecut și la minimum absolut față de 2013. Femeile stau tot mai mult pe gânduri până devin mame. Vârsta medie la prima naștere era 23 de ani în 2.000 și a ajuns acum 27. Psihologii spun că prima șovăială apare însă în cuplu.
„Femeile care observă că partenerul este extrem de asumat și ancorat în realitate iau mai ușor decizia de a avea un copil pentru că se pune problema de a avea un partener de bază”, spune Mihaela Săhlean, psiholog.
Nu de puține ori, companiile care fac angajări pun și ele piedici, fără să își dea seama, în calea natalității.
„Exisă situatii de abuz, evident, în care la interviul de angajare te intreabă: Ai de gând să faci un copil? (...) Angajatul trebuie să-și vadă de viața personală. Trebuie să iubească, să aibă o familie, pentru că oamenii fericiți aduc randament la locul de munca”, spune Mihaela Forgaciu, specialist Resurse umane.
Psihologi și specialişti în recrutare spun că de multe ori ne construim viaţa în jurul carieriei. Total greșit.
„De multe ori, bani o să mai faci, dar timp n-o să mai ai”, explică Mihaela Săhlean, psiholog.
De la 23 de milioane în anul 1990, populația a ajuns acum la puțin peste 19 milioane, iar ca să revenim la aceeași cifră, fiecare femeile ar trebui să aducă pe lume câte doi copii. Mult ne trage în jos și rata mortalităţii, cea mai mare din Uniunea Europeană după Bulgaria: 1.530 de decese la 100.000 de locuitori.