Nu doar oficialul pierde ore întregi în sediul unei administraţii fiscale. La sfârşitul fiecărui trimestru, sute de persoane stau la cozi uriaşe pentru a-şi plăti dările către stat.
Taxele se pot plăti online doar la 77 dintre cele 3.180 de primării. Prin urmare, cozile lungi la ghişee sunt în continuare o realitate pe care trebuie să o îndure cei care trec pragul direcţiilor fiscale.
„Şi eu am fost la ANAF sector 1 pentru a plăti anumite contribuţii şi vă spun sincer că după 45 de minute n-am înţeles deloc cum este organizată acea entitate. Este o mizerie ce se întâmplă. Ceea ce se întâmplă acum la toate sediile ANAF, repet, este un primitivism”, a spus Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională.
Cu aceleaşi probleme s-au confruntat şi cei care au venit la prima oră la direcţiile financiare pentru a-şi depune cele zece declaraţii scadente la 25 martie.
Românii care obţin venituri din chirii s-au trezit că sistemul Fiscului nu le-a calculat sumele pe care trebuie să le plătească pentru contribuţiile la sănătate.
Mai mult, nu există nici măcar o evidenţă a sumelor pe care autorităţile vor să le adune prin impunerea noii taxe. Din cele 130.000 de locuinţe date spre închiriere, sunt înregistrate la Fisc doar 63.000.
Această lipsă de interes a statului de a încasa banii nu are cum să ducă la creşterea sumelor încasate de stat, comentează specialiştii.
„Este evident în această privinţă că statul nu încurajează, nu facilitează cel puţin, plata voluntară a taxelor”, a afirmat Valentin Mircea, expert în telecomunicaţii.
Taxele şi impozitele încasate de stat reprezintă doar o treime din Produsul Intern Brut.