Exclusiv Ministerul Educației recomandă părinților să evite înscrierea copiilor la afterschool-uri private: “Nu sunt centre de învățământ”

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
La 33 de ani de la Revoluție, încă nu a fost reglementată suficient funcționarea și autorizarea centrelor de tip after-school din România. Sute de centre private de tip after-school funcționează doar în București, iar Ministerul Educației susține că nu le-a autorizat ca fiind centre de învățământ. La nivelul Guvernului s-a format un grup de lucru “în vederea analizării legislației în domeniul activităților de tip after-school în regim privat”.
Din datele făcute publice de Inspectoratul Școlar București pentru anul școlar 2024-2025, din cele 200 de școli de stat, doar 98 pot organiza programul Școala după Școală și doar 39 au semiinternat. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai bine de 33 de ani de la Revoluție și încă nu a fost reglementată suficient funcționarea și autorizarea centrelor de tip after-school din România. Sute de centre private de tip after-school funcționează doar în București, iar Ministerul Educației susține că nu le-a autorizat ca fiind centre de învățământ. La nivelul Guvernului s-a format un grup de lucru “în vederea analizării legislației în domeniul activităților de tip after-school în regim privat”.

În multe cazuri din țară, mai ales în marile orașe, părinții n-au cu cine să lase copiii care ies de la școală în jurul orei 12.00. Astfel că, la scurt timp după Revoluție, au apărut așa-numitele “after-school”. Sunt adesea instituții private, care, în schimbul unor sume de bani, se angajează să preia școlarii de la clase și să-i transfere în stabilimente unde cineva are grijă de ei până spre seară, când părinții ies de la muncă. În aceste after-school, copiii fac temele, mănâncă, dorm și au alte activități educative între orele prânzului și cele ale serii. Afacerile cu after-school au prosperat mai ales în ultimii 15-20 de ani. 

O comunicare între Parlament și Guvern pe tema funcționării și autorizării instituțiilor de tip after-school, consultată de digi24.ro, scoate la iveală o situație cel puțin stranie a educației din România: nimeni nu pare să știe câte astfel de instituții private există în țara noastră. Și nici de ce, la peste 33 de ani de la Revoluție, nu a fost reglementată în mod clar autorizarea și acreditarea acestor asezăminte în care școlarii își continuă și întregesc formarea. Ministerul Educației spune clar că aceste instituții private “nu sunt centre de învățământ”. 

Cu toate acestea, în București mai ales, sunt nenumărate astfel de instituții private denumite “after school”. Pe unul dintre cele mai cunoscute website-uri de anunțuri din România am numărat peste 200 de afterschool-uri private care funcționează în zona Capitalei și își oferă serviciile. Multe dintre ele sunt în același timp și grădinițe, și școli, cu activități de afterschool sau beforeschool. Toate private. Prețurile oscilează între 1400 și 2000 lei pe lună pentru fiecare copil. 

Afterschool-urile private “nu sunt înscrise în registrele de unități autorizate să funcționeze privizoriu/acreditate”

Deputatul Oana Gianina Bulai a făcut de la tribuna Parlamentului o interpelare pe adresa Ministerului Educației cu privire la autorizarea acestor unități private de învățământ. Răspunsul oficial Ministerului, venit zilele trecute, este că statul român nu a autorizat aceste afaceri ca “unități de învățământ”. Cităm din răspunsul oficial semnat de secretarul de stat Sorin Ion: “Aceste <centre educaționale / centre private de îngrijire zilnică a copiilor> nu sunt unități de învățământ și nu sunt înscrise în registrele de unități autorizate să funcționeze privizoriu/acreditate”. Mai mult, spune oficialul ministerului, “pentru a evita înscrierea copiilor în astfel de centre, recomandăm părinților să consulte site-ul ARACIP, precum și site-urile inspectoratelor școlare pentru a se informa cu privire la autorizarea/acreditarea unităților de învățământ preuniversitar”. 

afterschool-minister
Răspunsul Ministerului Educației despre situația centrelor private de tip after-school.

Potrivit legii, autorizarea instituțiilor de învățământ se face de către Ministerul Educației, în urma evaluărilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitare (ARACIP). Digi24.ro a întrebat în mod oficial ARACIP despre situația afterschool-urilor private, iar răspunsul lor vine să confirme ceea ce spunea secretarul de stat mai sus: “Acestea sunt organizate în afara unităților de învățământ, nu sunt înscrise în registrele de unități autorizate să funcționeze provizoriu/acreditate, deținute de instituția noastră, nefiind unități de învățământ. Deoarece aceste <afterschool-uri private> nu se regăsesc nici în rețelele școlare de la nivelul inspectoratelor școlare, nici în registrele noastre, ARACIP nu are competență să realizeze evaluare externă și nici nu deține o evidență a acestora la nivel local/național”. 

Și totuși majoritatea acestor centre private de tip afterschool se prezintă pe site-urile proprii ca fiind centre educaționale. Pe lângă efectuarea asistată a temelor, afterschool-urile private oferă în pachetele lor cursuri de limbi străine, actorie, dezvoltare personală, euritmie, educație financiară, șah, informativă etc. 

Oficialii ARACIP au explicat pentru digi24.ro că statul român a legiferat de mai mulți ani, mai exact din anul 2011, posibilitatea înscrierii copiilor la programe de tip afterschool de stat. Programul se numește “Școala după școală”. Din datele făcute publice de Inspectoratul Școlar București pentru anul școlar 2024-2025, din cele 200 de școli de stat, doar 98 pot organiza programul Școala după Școală și doar 39 au semiinternat. Asta înseamnă că circa jumătate dintre școlarii bucureșteni nu pot avea acces la programe de tip afterschool autorizate.

oferta-afterschool
Oferta unui After-school privat din București

S-a făcut un grup de lucru

Din răspunsul primit de digi24.ro de la ARACIP rezultă că în noua lege a învățământului preuniversitar (nr. 198 din 2023) a fost preluat programul “Școala după școală” din vechea lege, dar că abia “la data de 02.05.2024 va fi emis ordinul ministrului educației privind aprobarea metodologiei pentru organizarea programului  <Școala după școală>”. 

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a explicat zilele trecute, în răspunsul pentru deputatul Bulai, că centrele private de tip after-school au intrat în atenția autorităților statului. “În vederea analizării legislației în domeniul activităților de tip after-school în regim privat, activităților din centrele de zi, activităților în locurile de joacă, s-a constituit un grup de lucru interinstituțional, coordonat de Ministerul Educației. Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Oficiului Național al Registrului Comerțului, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor”, a declarat oficialul Ministerului Educației. 

Ce spun sindicatele din învățământ despre autorizarea centrelor de tip after-school

E un spațiu privat, nu e treaba noastră acolo. Ce e în afara școlii și excede cadrul legal nu e treaba noastră”, afirmă George Adrian Purcaru, vicepreședinte FSLI pentru digi24.ro. În opinia sa, “acolo sunt alte autorități care trebuie să intervină, să verifice. E un segment privat. Acolo, într-adevăr, dacă vorbim de o unitate de învățământ privată, trebuie autorizare, acreditare”. 

Prioritatea noastră este școala. Dacă vorbim despre lucruri care se petrec în școală, da, discutăm și despre partea aceasta sindicală. Dar dacă vorbim despre lucruri care se desfășoară în afara școlii, activitatea sindicală nu are nicio pârghie. Și nici nu trebuie să aibă vreo pârghie. Este doar o activitate privată. Sunt atâtea instituții care veghează și reglementează astfel de activități”, afirmă George Adrian Purcaru. 

Întrebat despre grupul de lucru la nivelul ministerulului educației cu privire la verificarea after-school-urilor, Purcaru afirmă: “N-aș putea să vă spun exact despre ce este vorba și în ce constă exact acest grup de lucru. Noi nu am fost la un astfel de grup de lucru despre after-school-urile private”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei