Minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor. FOTO: Mediafax
Potrivit unor surse din rândul protestatarilor, numărul minerilor blocaţi în subteran depăşeşte trei sute, din cele două schimburi și din cele două puncte de lucru, angajaţii ameninţând că vor intra și în greva foamei.
Minerii solicită demiterea conducerii Companiei Naționale a Uraniului, dar și a sucursalei Suceava și cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea, și ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, să vină să discute cu ei.
Directorul Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, a declarat pentru Mediafax că a transmis protestatarilor două oferte de creștere salarială, dar niciuna la nivelul celei prevăzute în protocolul semnat la sfârșitul lunii ianuarie. El a spus că, pentru ca aceste creșteri salariale să fie cele prevăzute în protocol, este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre de Guvern în acest sens.
"Au rămas să discute și să analizeze ceea ce am propus", a spus I. Moraru.
Potrivit acestuia, minerii ar fi spus că oferta de creştere salarială nu este suficientă față de promisiunea făcută de ministru la momentul semnării protocolului.
"Cadrul legal prin care se poate face majorarea prevăzută se poate modifica doar prin Hotărâre de Guvern", a spus I. Moraru.
El nu a putut preciza numărul minerilor blocați în subteran, menționând că au venit mineri atât din primul schimb, cât și din schimbul al doilea.
Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.
În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM și Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea a ajuns la un acord, condițiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părțile implicate.
Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajații din subteran și pentru cei de la stațiile de preparare, în așa fel încât minerii să beneficieze de creșterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.
Totodată, în urma discuțiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentației privind modul de calcul al pensiei, precum și pregătirea documentației în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot.
La Exploatarea Minieră de Uraniu de la Crucea lucrează aproximativ 500 de mineri.