Statuia lui Mihai Eminescu, din centrul oraşului Oradea, este străjuită de jardiniere în care cresc roşii. Muncitorii care lucrează la parcarea subterană din zonă s-au gândit să aibă o mică grădină la îndemână. Au plantat roşii şi le au pus araci pentru a fi siguri că au ce mânca în pauza de masă.
Mai marii din judeţ, responsabili cu Cultura, îi ameninţă pe edili cu amenzi.
Lucian Silaghi - directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor: „Eminescu a debutat cu poezia "De-aş avea" şi acolo în strofa a doua spune "De-aş avea o floricică/Gingaşă şi tinerică. Mi-e teamă că autorităţile administraţiei publice locale nu cunosc bine poezia şi şi-au închipuit că Eminescu a scris acolo "De-aş avea o porodică, gingaşă şi tinerică."
"- Nu am cuvinte, chiar nu am cuvinte.
- E locul lor acolo?
- Nu, în niciun caz.
- Ce denotă după părerea d-voastră acest lucru?
- Să zicem nesimţire crasă."
"- Foarte deplasat, nu are nicio legătură una cu alta.
- Deci nu e locul lor acolo.
- Nu, deloc. Eventual nişte flori, dar nu roşii."
Edilii nu ştiau de isprava muncitorilor, dar spun că vor pune mica grădină la pământ.
Anca Sas - purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Acolo e o zonă de şantier care nu este deschisă publicului deoarece se lucrează la o parcare subterană. Şantierul va mai dura încă câteva luni, dar vom merge în teren să vedem ce s-a întâmplat şi bineînţeles să remediem această situaţie."
În fiecare an, ghivecele înfloresc cu adevărat doar pe 15 ianuarie şi 15 iunie, data naşterii, respectiv a morţii marelui poet.