„Duhul Sfânt se vede în om când el face cu bucurie o faptă bună. Nu din frică, ci pentru că este fiu al lui Dumnezeu după har: face o faptă bună, zidește o biserică, întemeiază o familie, lucrează pentru răspândirea credinței ca fiu al lui Dumnezeu după har cu bucuria nu de slugă, ci de fiu”, a subliniat patriarhul.
Întâistătătorul BOR a arătat că sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt arată iubirea lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate, notează Agerpres.
„Evreii care vorbeau alte limbi (...) reprezintă popoarele care vor veni la Hristos în timpul istoriei pentru că el a dat poruncă sfinților săi ucenici zicând 'Mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh și învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă!'. Adică Hristos Domnul nu are în vedere numai mântuirea poporului evreu, ci mântuirea se extinde de la poporul evreu la toate neamurile, sau la toate etniile, la toate popoarele”, a spus patriarhul.
Credincioșii ortodocși prăznuiesc, duminică, la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceștia au început să propovăduiască.
Deși Duhul Sfânt a fost prezent în creație încă de la început, El a coborât în lume în mod deplin pentru a o sfinți numai după biruirea morții și întoarcerea la Tatăl a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfânt a putut coborî peste firea umană curățată de păcate și răscumpărată și s-a sălășluit în cei care l-au primit pe Hristos, conform scrierilor bisericești.