O directivă europeană intrată astăzi în vigoare, după o amânare de doi ani, îi obligă pe patronii de restaurate să scrie în meniuri ce produse care pot provoca alergii conţine fiecare fel de mâncare. Iar din 2016, tot acolo trebuie să-şi facă loc şi numărul de calorii.
Patronii de restaurante sunt obligaţi să scrie în meniuri, separat, ingredientele din mâncăruri care le pot provoca alergii clienţilor. De exemplu susan, ouă, lapte sau arahide. „Dacă începem să completăm acest meniu cu toate acele reguli care reies din lege, atunci va deveni un produs pe o singură pagină şi dacă un restanurant are aproximativ 300 de produse, atunci va trebui să îşi facă o carte”.
Lângă numele preparatelor trebuie trecute şi valorile nutriţionale. Din 2016, clienţii vor afla din meniu câte calorii are mâncarea pe care o comandă, ce conţinut de grăsimi, de zahăr şi sare au în farfurie.
„Noi avem meniul destul de complet fiecare preparat conţine ingredientele necesare dar avem de completat cu valoare nutritivă şi celelate cerinţe”, a spus Mihaela Chiriţă, reprezentant restaurant.
„Nu s-a mediatizat suficient această lege credem că avem nevoie categoric de un timp în care să ne pregătim şi să avem toate informaţiile”, a spus Horia Huluban - directorul Asociaţiei proprietarilor de terase Braşov.
Proprietarii de restaurante au avut suficient timp la dispoziţie, spun comisarii de la Protecţia Consumatorilor, şi asta pentru că legea intră în vigoare cu întârziere. „Există o derogare practic de doi ani de zile în care ne-am putut adapta”, a spus Sorin Susanu - comisar şef Comsariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor.
Dacă nu rescriu meniurile, proprietarii de restaurante riscă amenzi de până la 50 de mii de lei.