Comuna Rădeşti este un colţ uitat de lume din judeţul Galaţi. De trei ani, cei 1600 de localnici sunt în grija unui medic venit tocmai din Sudan. Până să vină acesta, oamenii nu au avut doctor aproape un an de zile.
„M- au primit bine, a fost o perioadă... acum nu mai vorbesc de acomodare, a fost greu la început”, a spus medicul Anwar Abdelnasir.
În Ohaba Lungă din judeţul Timiş, localnicii au fost nevoiţi în ultimii şapte ani să parcurgă 40 de kilometri pentru a fi văzuţi de un medic.
Primăria a modernizat dispensarul, însă chiar şi aşa niciun medic nu a vrut să profeseseze aici.
„Aici este problema noastră, oamenii nu sunt asiguraţi la Casa de Asigurări. Din această cauză, medicii nu pot să stea. Nimeni nu stau fără salariu. Oamenii au nevoie şi noi avem nevoie, dovadă că am şi reabilitat dispensarul uman, dar dacă oamenii nu se asigură, nu avem medic”, a afirmat Ioan Lăzărescu primarul comunei Ohaba Lungă.
O situaţie similară este şi în judeţul Buzău, unde sunt şase localităţi fără medici de familie.
„Localităţile sunt foarte izolate, localităţile respective şi reticenţa medicilor de familie de a veni în aceste localităţi şi a autorităţilor locale să pună la dispoziţia medicilor de familie atât cabinete cât şi locuinţe de serviciu”, explică Simona Anghel, director relaţii contractuale de la Casa de Asigurări de Sănătate Buzău.
Autorităţile spun că medicii nu vor să meargă în aceste sate din cauza distanţei şi a salariilor mici.