Medeea Marinescu: La noi, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate
România e locul în care regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Asta crede actriţa Medeea Marinescu, care în ultimii ani şi-a împărţit cariera între ţara natală şi străinătate. Invitată a emisiunii „În faţa ta”, actriţa, care a debutat la 7 ani cu rolul Maria Mirabela, crede că e vremea să înveţe şi românii rolul şi necesitatea respectării regulilor. Chiar dacă pentru aşa ceva e nevoie de constrângeri.
„Eram in Canada. Aveam spectacol. Un prieten de acolo ne ducea pe mine şi pe colegul meu la sala de spectacol. Eram deja în întârziere şi nu găsea loc de parcare, strada fiind liberă, era o stradă liberă. Şi eu, obișnuită cu România, am zis: Da' de ce nu parchezi aici? Şi a zis: Da, dar nu este voie. Şi atunci am avut o revelaţie şi am spus: uite, domnule, ce înseamnă civilizaţia. Şi el mi-a dat o replică foarte dură, dar foarte adevărată şi a zis: Da, în Canada, educaţia, civilizaţia au început cu spânzurătoarea. Era dur, dar în nicio ţară civilizată din secolul XXI nu se încalcă atât de flagrant legile cum se încalcă la noi. Pentru că acolo legea e lege, regulile sunt reguli. Unele reguli sunt imuabile. La noi, regulile sunt pentru a fi încălcate”, a spus Medeea Marinescu în emisiunea „În fața ta”.
Cum v-aţi dori dumneavoastră să arate România în care să se trăiască decent şi să fiţi împăcată că pot trăi aici copiii dumneavastră? a fost întrebată actrița.
„Mi-aş dori să fie o Românie mult mai educată. Din păcate, suntem încă repetenți la aceste capitol. Din păcate, nu suntem foarte bine educaţi. Sigur că risc cu afirmaţia mea ca foarte mulţi să se supere şi să mă atace pe Facebook şi îmi asum ceea ce spun. Dar îi rog pe cei care mă vor ataca să se gândească la ce au citit în ultima vreme, la ce îşi doresc să citească, la ce îşi doresc să vadă la televizor seara, la ce îi învaţă ei înşişi pe copiii lor, cum şi-ar dori ei înşişi să trăiască. Asta mi-aş dori. Să fie oameni educaţi şi cu bun simţ. (...) Eu cred că ceva trebuie să se schimbe, dar vedeţi, eu cred că schimbarea trebuie să plece la nivel de mentalitate”, a explicat Medeea Marinescu.
Românii se revoltă abia atunci când le ajunge cuţitul la os, deşi ar trebui să protesteze imediat când văd ceva în neregulă în ţara lor, spune Medeea Marinescu. De aceea s-a şi alăturat în februarie sutelor de mii de oameni din Piaţa Victoriei. Actrița a evocat și drama din Clubul Colectiv și a vorbit despre o societate debusolată şi un popor prea răbdător în care încă îşi caută locul.
Realizator: Cu toate astea, dumneavoastră aţi descoperit în luna februarie, când aţi ieşit în stradă, am văzut că aţi fost activă în perioada aceea, solidaritatea protestatarilor. Cum aţi găsit această nouă Românie, pe care, spuneţi dumneavoastră, n-aţi găsit-o în tren, n-aţi găsit-o în alte situaţii, dar aţi găsit-o atunci în stradă?
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Medeea Marinescu: Vedeţi, de asta spun că România mi se pare că e uşor debusolată. Pentru că românii se obişnuiesc, s-au obişnuit să se revolte numai atunci când le ajunge cuţitul la os sau atunci când se întâmplă o dramă uriaşă cum a fost şi cea de la Colectiv, care a scos mii de oameni în stradă. Dar de ce trebuie să moară 65 de oameni pentru ca românul să urle împotriva nedreptăţii? De ce nu o putem face în mod constant şi civilizat? Vedeţi, aici apare problema, sigur că atunci în februarie am ieşit în stradă, atunci cred că a fost şi momentul meu de, dacă vreţi, de debusolare în care mă întrebam da' ce fac eu de aici încolo, în ce ţară îmi cresc eu copilul, copiii, şi am ieşit în stradă din disperare.
Cum vede fosta fetiță din Maria Mirabela cinematograful românesc de azi?
Medeea Marinescu a devenit extrem de celebră, când era copil, cu rolul Mirabela din filmul „Maria Mirabela” (1981, regia Ion Popescu-Gopo). Acest rol a ajutat-o să-și dea seama că vrea să fie actriță, dar Medeea Marinescu a explicat că nu se teme că i-a umbrit celebritatea ulterioară.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De altfel, Medeea Marinescu spune că Cenuşăreasa este rolul principal alocat cineaştilor şi actorilor români în propria ţară, unde bugetele pentru filme sunt prea mici şi greu de obţinut. Talentul este apreciat abia după ce îl remarcă străinii. Ea însăşi a avut nevoie de succes întâi Franţa pentru a fi căutată pe piaţa cinematografiei de acasă. Acasă, filmele sunt făcute cu talent şi... voluntariat.
Realizator: Spuneaţi mai demult că nu vă găsiţi locul în filmul românesc sau că nu vă regăsiţi locul. Între timp s-a schimbat ceva? Vă regăsiţi?
Medeea Marinescu: Să ştiţi că mă tot gândesc la povestea asta. Sunt un pic tristă pentru că, poate o să putem dezvolta subiectul ăsta, cinematografia noastră e destul de mică şi este destul de vitregită. În România se fac acum cam... dacă se fac zece filme e bine, dacă se fac zece filme. Bugetele unui film sunt infime şi atunci e o senzaţie de Cenuşăreasă pe care cineaştii o au şi pe care şi eu ca actor o am. Mi-aş dori să fac film în România, mi-aş dori foarte mult. Am jucat, dar joc destul de rar, pentru că se fac puţine filme. Suntem mulţi actori, se fac puţine filme. Se fac cu bugete foarte mici, de cele mai multe ori. Să ştiţi că am facut acum un film de scurtmetraj cu un debutant şi l-am făcut pe forţe proprii. Fiecare am participat cu ce am putut. Cineva a dat un aparat, cineva a făcut un decor, cineva a filmat gratis, noi actorii am venit ca prieteni și-am filmat și am făcut acest film, care poate iese bine, poate nu. L-am făcut, ne-am încercat puterile. Dar e foarte greu. Nu poţi să faci performanţă. E ca la sport. Cum să faci performanţă, să-l egalezi pe Michael Phelps, când tu n-ai un bazin olimpic în care să te antrenezi? Noi avem pretenţii de performanţă, dar cu ce? Nu avem cu ce.
Interviul integral îl puteți urmări aici.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News