Dacă punem într-un coș carne de porc, carne de curcan, legume, ouă, trei sticle de vin, o sticlă de țuică și un cozonac, finalul este 273 lei.
Masa de Crăciun costă, în acest an, peste 270 de lei. O familie consumă, în medie, de sărbători, 3 kilograme de carne de porc, un kilogram de carne de curcan, legume și zarzavaturi, trei sticle de vin, una de țuică și un cozonac. Anul trecut, aceleași cumpărături costau 240 de lei.
Carnea de porc este cea care s-a scumpit peste măsură. Creşterea este de 30 % în acest an. Creşterile de preţuri pentru gaze şi furaje, din primăvară, au dat peste cap calculele producătorilor. Mai mult, comercianţii îşi pun şi ei profitul la socoteală.
Şi crescătorii de porci resimt scăderea consumului. Anul acesta au avut mai mulţi clienţi care au cumpărat animalele în rate sau cu mult timp înainte de sărbători, când preţul e mai mic.
Ca de obicei, sunt și români care vor să renunțe la tradiționalii cârnați din carne de porc pentru a cumpăra alimente mai ușoare. Dar nici așa nu vor ieși în câștig. Carnea de curcan, de exemplu, s-a scumpit cu 50 %, în ultimul an.
Mai mulţi bani costă şi ţuica, vinul şi chiar şi brazii. Doar preţul cozonacului a rămas la fel. Singura ieftinire este la legume.
Anul trecut, românii au avut un buget pentru cumpărăturile de sărbători de circa 500 de lei.