Istoricul Dan Ramf adună, de peste zece ani, mărturii care nu au ajuns în cărţile de istorie, drame de pe front şi adevărate lecţii de supravieţuire. Avea numai şase ani când bunicul său, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, i-a explicat ce este razboiul.
Dan Ramf, istoric: Când conducătorii ţărilor nu se mai împacă, îşi trimit copiii să se omoare între ei.
În copilărie, jucăria preferată a lui Dan Ramf era un reportofon. A înregistrat memoriile bunicului pe casete audio, iar după terminarea facultăţii de istorie şi-a cumpărat o cameră video. A umblat din sat în sat şi din judeţ în judeţ pentru a înregistra memorii din război. A făcut până acum peste 40 de interviuri cu soldaţi, ofiţeri şi locotenenţi de război. Iar pentru a-şi finanţa pasiunea, istoricul munceşte la Mediaş, în propria spălătorie auto.
Dan Ramf, istoric: Istoria n-am lăsat-o, n-am abandonat-o nicio secundă, dar am avut mare noroc, pentru că am fost flexibil la program. Dacă eu trebuia să plec astăzi la veterani, la o poveste, plecam. Scriam "închis" şi plecam. Foarte foarte simplu. Lumea mă înţelege.
Istoricul a cerut sprijinul asociaţiilor veteranilor de război din judeţele vecine, pentru a descoperi oameni care au luptat pe front. Iar atunci când informaţiile primite nu îi sunt de ajutor, merge la noroc si nu pierde nicio ocazie de a cunoaşte alţi eroi.
Dan Ramf: Din păcate, sunt atâtea sate prin care trec şi nu mai este niciun veteran în viaţă. Şi atunci, totuşi nu mă las şi din gură în gură, prin preot, prin primar, prin telefoane... Acuma mergem în satul Tăuni, judeţul Alba, acolo îl găsim pe nenea Rusu Aurel, de 94 de ani şi pe nenea Puşcă Vasile de 93.
Aurel Rusu a fost toată viaţa un luptător. Continuă să fie şi astăzi, la 94 de ani.
Aurel Rusu, veteran de război: Eu în viaţa mea n-am ştiut ce înseamnă să mă duc 100 de kilometri într-o zi şi să zic că e mult. Niciodată până nu m-o slăbit picioarele.
Dan Ramf îşi doreşte să scrie o carte care să conţină toate mărturiile veteranilor de război pe care i-a întâlnit de-a lungul vieţii. Unul dintre personajele principale ale volumului este Niculae Marinescu, din Mediaş, judeţul Sibiu. Are 94 de ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a cerut singur să meargă pe front, pentru că poveştile tatălui său despre Primul Război Mondial, dar mai ales exemplul pe care l-a dat atunci familia regală, i-au rămas întipărite în minte.
Niculae Marinescu, veteran de război: Regina Maria era mama răniţilor. Era printre răniţi. Era trup şi suflet pentru ei. O fost oameni de caracter, oameni clădiţi să fie caractere în lume.
Dan Ramf ştie că pentru unii veterani nu este deloc uşor să retrăiască amintirile războiului.
Dan Ramf, istoric: Îi şi greu. Să povesteşti, să-i răscoleşti, îi şi greu. Unii povestesc mai uşor, fiecare are povestea dânsului. Fiecare are un eveniment mai frumos, dacă putem zice aşa sau mai hazliu sau tragic, foarte foarte tragic.
Soţii Custelcean sunt împreună de aproape 70 de ani. Astăzi, la peste 90, amintirile războiului sunt încă vii. Pentru amândoi.
Soţia lui Roman Custelcean: 18 zile s-o dus pe jos, prin zăpadă şi şi-o pârlit pieptarul şi pe tren le ţipa (arunca – n.r.) biscuiţi săraţi şi peşti săraţi, dar apă nu. Le ţipa zăpadă cu lopata şi călca unul peste ăialalţi acolo. O fost foarte greu.
Veteranul de război Roman Custelcean apreciază iniţiativa istoricului de a povesti mai departe trecutul.
Roman Custelcean, veteran de război: Să ştie la istorie, să ştie copiii, cum s-o întâmplat. Că-s multe lucruri pe care şi eu le-am uitat, dar de multe ori aş putea scrie o carte.
Eroi despre care nu ştiam până acum că există capătă chip şi voce datorită lui Dan Ramf. Dar, poate cel mai important, prin proiectul istoricului vom afla adevărul chiar de cei care au făcut istorie.