Satul de Vacanţă din Mamaia a devenit casă pentru refugiaţii salvaţi recent de Garda de Coastă din marea agitată. Oamenii nu ştiu ce le rezervă viitorul, dar sunt decişi să lase trecutul în urmă. Şi-au riscat pentru asta viaţa şi au venit înghesuiţi pe o bărcuţă cu copii mai mici de trei ani. O parte dintre ei au filmat cumplita călătorie.
O mare de pericole. Aşa a arătat drumul de patru zile pe Marea Neagră pentru 157 de refugiaţi înghesuiţi într-o bărcuţă. Sunt imagini surprinse chiar de migranţi la bordul ambarcaţiunii. A fost furtună pe mare, iar valurile au avut cîţiva metri înălţime. În cele din urmă, la limită, refugiaţii au fost salvaţi de Garda de Coastă. Odată ajunşi la ţărm 49 dintre ei au cerut azil politic. Restul vor fi expluzaţi. Mulţi dintre ei locuiesc acum în Satul de Vacanţă din Constanţa.
Ahmad Hassan Dahim a fost 8 ani lunetist în trupele de comando ale armatei irakiene. Spune că a luptat împotriva ISIS şi a fost martorul atrocităţilor din ţara natală. Nesiguranţa l-a făcut să-şi ia toată familia şi să plece cât mai departe.
Ahmad Hassan Dahim - migrant irakian: „Este o problemă mare acum. Nu ştiu de ce. Tu mă omori, nu ştii de ce. Eu te omor, nu ştiu de ce. (Rep.: Pentru ce?). Nu va fi niciodată siguranţă!
Timp de patru zile nu am avut apă, nu am băut nimic, aproape că am murit, iar Poliţia de Frontieră a venit şi ne-a ajutat”.
Salim Saami - migrant irakian: „Am avut o farmacie, mi-au distrus-o, am pierdut-o şi de două ori au tras în maşină şi spre casa mea”.
Niciunul dintre ei nu vrea să rămână în România. Visul lor e Occidentul.
Ahmed Lukmar Umar - migrant irakian: „Vreau o viaţa nouă pentru fratele meu, o şcoală bună pentru sora mea. (Rep.: Ce crezi despre România?) În România este bine pentru că toţi m-au ajutat, aproape trei-patru zile nu am avut nimic. Aici e bine. Stau la hotelul acesta. Toţi oamenii din România m-au ajutat şi i-au ajutat pe toţi”.
În timpul verii, aleile din Satul de Vacanţă sunt pline cu turişti. Acum, aici sunt doar migranţii din Irak şi Iran, care în fiecare zi aşteaptă ora mesei.
Refugiaţii primesc două mese pe zi, la prânz şi seara. De obicei, meniul este o supă şi pui la gratar cu cartofi prăjiţi.
Localnicii nu sunt foarte încântaţi de oaspeţi.
„Ei vin cu ideilor lor, dacă sunt cât de cât compatibili cu ce e la noi, nicio problemă.”
„Sunt cu copii, dar printre ei să ştiţi că sunt foarte mulţi, cum să spun, un fel de terorişti care se infiltrează între ei”.
475 de migranţi din Irak şi Iran au ajuns în România pe mare în acest an.