Şi poliţiştii de la Rutieră aplică legea ca la carte, atunci când văd camera de filmat din maşină, indiferent dacă şoferilor le place sau nu acest lucru.
Chiar şi aşa, oamenii legii avertizează că imaginile filmate nu devin automat probă într-un eventual proces.
În caz de accident, o cameră video montată pe bordul maşinii vă poate oferi dovada de care aveţi nevoie pentru a vă demonstra nevinovăţia. E şi principalul motiv pentru care tot mai mulţi şoferi îşi cumpără un astfel de dispozitiv.
„Am văzut într-un film cum un tip s-a salvat de la puşcărie pentru că a avut dovada, cu camera asta, că nu el era de vină într-un accident”, povestește asistentul universitar Marin Neagu.
Marin Neagu, care face des drumul dintre România şi Republica Moldova, a plătit 100 de euro pentru o astfel de cameră şi nu îi pare rău.
Poliţiştii români spun că imaginile filmate nu devin automat probă în cazul unui proces.
„Numai procurorul poate stabili, dacă respectivele imagini, repet, în cazul unor infracţiuni, pot fi asimilate unor probe în instanţă”, explică Costel Lipan, inspector principal Serviciul Rutier Constanţa.
Chiar şi aşa, conducătorii auto iau în calcul tot mai serios o astfel de achiziţie.
Preţul unei camere de bord porneşte de la 200 de lei. Dacă are rezoluţie full HD sau infraroşu, suma poate sări de 1.000 de lei.