„Este timpul ca, într-adevăr, comunitățile să înceapă să aibă o atitudine vizavi de astfel de cazuri. Ministerul Muncii face în fiecare an campanii speciale pentru a depista exploatarea copiilor. Anul trecut am controlat aproape 1.400 de angajatori. Am găsit foarte mulți copii care erau la lucru, deși legea prevede că de la 15 un copil poate fi angajat, numai cu acordul părinților, dar există niște restricții”, a spus Mariana Câmpeanu.
„Astfel de cazuri nu ar trebui să fie tolerate. Atâta timp cât societatea consideră că un copil trebuie să-și ajute familia, pentru că așa a fost tradiția de-a lungul timpului, acest lucru trebuie să-l schimbăm. Nu se poate face numai prin legi, pentru că noi avem o legislație destul de bună”, a subliniat ministrul Muncii.
În privința sancțiunilor, ministrul a spus că trebuie anunțate organele de poliție și trebuie sancționați și angajatorii, și părinții.
„În mod normal, la primării ar trebui să existe cel puțin un asistent social. Ceea ce nu se întâmplă.
Dezvoltarea asistenței sociale trebuie să înceapă să devină o prioritate a comunităților locale. În afară de apă, canal și asfalt ei trebuie să se ocupe și de problemele de asistență socială”, a mai spus Mariana Câmpeanu.
Despre acordul de asistență socială dintre BOR și guvernul Tăriceanu, ministrul a spus că Biserica poate face mai mult în societate.
„Ar trebui să-i dau mai multă atenție. Cred că trebuie să discut mai mult cu Biserica, pentru că Biserica poate să facă foarte mult într-o comunitate. Biserica poate să facă foarte mult în schimbarea mentalităților și în a ajunge la o familie care are nevoie și chiar în a sesiza comunitatea sau autoritatea locală că acolo trebuie făcut ceva”, a adăugat Mariana Câmpeanu.