Sfânta Agnes din Popeşti-Leordeni este singura mănăstire catolică din România care a supravieţuit prigoanei comuniste. Acolo, 49 de surori formează azi o familie care are grijă de 100 de copii şi 40 de bătrâni.
Papa Francisc va fi al doilea suveran pontif care vine în România, la două decenii de la călătoria istorică a lui Ioan Paul al II-lea. Este un eveniment extrem de important pentru cei aproximativ un milion de romano-catolici şi 200 de mii de greco-catolici din ţara noastră. Dar şi pentru cei peste 85% dintre români care sunt de confesiune ortodoxă. Digi24 dedică un proiect editorial special vizitei Sanctităţii Sale: reportaje speciale, documentare, mărturii emoţionante în exclusivitate. Răspundem astfel motto-ului ales pentru această vizită: „Să mergem împreună!”
O istorie zbuciumată
Surorile din Congregatio Jesu au ajuns în România în 1852.
„Principele Barbu Ştirbei a chemat din Germania surori profesoare care sa ajute tinerele fete sa se ridice la nivelul intelectual, moral, de care avea nevoie societatea”, spune sora Giovanna Maria Muha.
În 1932, o maică din Germania a cumpărat terenul pe care se află astăzi Mănăstirea Sf. Agnes. A fost un loc de refugiu pentru surori până la ocuparea României de către trupele sovietice. După 1948, la Sf. Agnes au rămas doar cele mai în vârstă...
Sora Giovanna Maria Muha: „Se putea comunica doar prin preoții care mergeau la Roma și se trimiteau scrisori codate. Anul acesta, am plantat trei floricele și sperăm să iasă bine. Se referă, de fapt, la acele surori care au fost acceptate in clandestinitate”.
Este singura mănăstire catolică din România care a supravieţuit perioadei comuniste. Actuala capelă a fost sfinţită în 1994. Acum, la Sf. Agnes sunt 49 de surori.
Sf. Agnes are grădiniță și cămin de bătrâni
În 2001, în incinta mănăstirii şi-a început activitatea Grădiniţa „Sf. Agnes”.
Sora Vianneya - director grădiniţa Sf. Agnes: „Eu lucrez cu copiii de 17 ani, este un domeniu plăcut, dacă simți că este vocaţia ta, e un domeniu care nu îți permite să simți niciodată tristeţea care te poate inunda uneori...”
Sunt înscrişi 100 de copii, cu vârste între 3 şi 6 ani. Totul este organizat meticulos. Nimic nu este întâmplător, nici măcar aşezarea clădirilor. Grădiniţa este orientată spre răsărit, iar spre apus este căminul de bătrâni.
Căminul construit în 1997 adăposteşte 40 de persoane. Doamna Elena are 98 de ani şi compune poezii. Trăieşte pentru... iubire: „Iubesc cerul și pământul/ Și tot ce mă înconjoară...? Oameni ce se iubesc, păsărelele ce ciripesc/ M-agăţ de-o floare şi de-un cânt / De ce-i frumos pe acest pământ”.
Şi se simte înconjurată de iubire.
Sora Mariana Roca - asistent-şef cămin bătrâni: „Această muncă cu bătrânii este o muncă sensibilă, care necesită multă atenție și creativitate. Este o perioadă delicată în viața fiecărui om și au nevoie să fie însoțiți”.
Sprijinul cel mai important îl găsesc în credinţă. Surori, copii, bătrâni - întreaga familie de la Mănăstirea Sf. Agnes se pregăteşte pentru vizita Papei Francisc.
Pe teritoriul României sunt peste 100 de surori din Congregatio Jesu, care activează în nouă oraşe.
Sâmbătă, de la ora 12:00 la ora 13:30, Sanda Nicola vă aşteaptă cu o ediţie specială de la Mănăstirea Sfânta Agnes. Acolo va avea loc Festivalul Bucuriei, o sărbătoare a Arhidiecezei Romano-Catolice de București, ca pregătire pentru întâlnirea cu Papa Francisc. Festivalul se va încheia cu proiecția, în aer liber, a unui film despre Suveranul Pontif.