Şi alte întreprinderi importante din Bacău şi-au închis porţile, cu toate că au fost privatizate. Cele mai multe au fost cumpărate de oameni de afaceri care, în loc de investiţii, au scos bani prin vânzarea instalaţiilor la fier vechi.
Prima pe listă a fost întreprinderea „Partizanul”, unde odată se făceau bocanci pentru militari, cizme de vânătoare şi pantofi.
Pe vremea lui Nicolae Ceausescu, Fabrica de Pielărie și Încălțăminte „Partizanul” era vestită în toată Europa și producea anual sute de mii de bocanci pentru militarii irakieni și afgani. În 2005, a fost demolată, iar noul investitor a construit în locul ei un complex comercial.
Nici fabrica de confecţii nu a scăpat de demolare. În anii '90, aici funcționa una dintre cele mai mari fabrici de confecții din Moldova. Avea peste 4 000 de angajați și se întindea pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați. în urma cu câțiva ani, fabrica a fost închisă și vândută pentru suma de 9 milioane de euro. Noul proprietar a dărâmat-o și a construit în locul ei un hypermarket.
Locul marilor fabrici a fost luat de marile magazine. Construirea lor în apropierea oraşelor a dus la falimentul micilor comercianţi. În ţările occidentale, hypermaketurile sunt amplasate la distanţă de localităţi.
„Aceste supermarketuri sunt necesare, utile, dar dacă o judecăm per ansamblu, cred eu că nu este ceea ce trebuie pentru economia țării”, spune Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comerț și Industrie Bacău.
Închiderea fabricilor a lăsat mulţi oameni fără un loc de muncă. În Bacău, rata şomajului în luna martie era de 6,36%.
Dacă în urmă cu 20 de ani, judeţul Bacău ocupa locul 5 în economia ţării, acum este la coada clasamentului, pe poziţia 37.