Majorările de salarii au fost amânate din lipsă de cvorum

Data actualizării: Data publicării:
parlament digi

Ședința de vot final de marți a Camerei Deputaților a fost suspendată din lipsă de cvorum, iar următorul plen va avea loc lunea viitoare. A fost amânat astfel votul pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 20/2016 privind salarizarea personalului bugetar. Luni şi marţi, deputaţii din Comisiile Juridică, de Buget-Finanţe şi Muncă au adoptat o serie de amendamente care ar creşte salariile angajaţilor din sănătate, învăţământ, asistenţă socială şi ale celor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

parlament digi

Suntem în acest moment 105 deputați prezenți, nu putem începe ședința de vot final. Declar ședința închisă”, a spus președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache. Biroul Permanent a decis ca lunea viitoare, pe 7 noiembrie, deputații să aibă ședință de plen începând cu ora 16:00, iar la ora 17,30 să fie votul final. Pe ordinea de zi va fi introdusă și OUG 20/2016 privind salarizarea personalului bugetar, a declarat secretarului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, să-și însușească raportul Comisiilor de Buget și de Muncă de amendare a Ordonanței de urgență 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar în sensul majorării salariilor din sănătate, învățământ și ale altor categorii. Propunerea a fost făcută de vicepreședintele comisiei, social-democratul Ciprian Nica, și a fost votată de majoritatea deputaților prezenți, doar reprezentanții liberali s-au opus. Deputatul PNL Gabriel Andronache a spus că acest act normativ trebuie discutat pe fond și de Comisia Juridică și că s-a încălcat regulamentul prin faptul că nu a fost dezbătut în același timp în toate cele trei comisii sesizate.

Deputații din Comisiile de Buget-Finanțe și de Muncă au amendat Ordonanța 20/2016 incluzând majorări salariale pentru mai multe categorii de personal, fapt criticat de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, care a apreciat că impactul bugetar va fi de peste 3-4 miliarde de lei. Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază'”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Totodată, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Conform unui alt amendament, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017. Începând cu aceeași dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se stabilește de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menționat mai sus se aprobă prin ordin al președintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Amendamentele au fost adoptate în lipsa deputaților liberali.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri