Federația Sanitas anunță că greva generală va continua, chiar dacă în comisiile din Camera Deputaților au fost votate mai multe amendamente cerute de sindicaliști. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spune însă că este vorba despre „pomeni electorale fără resurse.
Sanitas anunță că în Comisiile de Muncă și Buget din Camera Deputaților au fost votate mai multe amendamente cerute de sindicaliști. Este vorba despre calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaților din clinic si neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială, potrivit unui comunicat al federației sindicale.
Sanitas mai arată că Guvernul s-a opus acestor modificări și că o parte dintre deputați au susținut acest punct de vedere, părăsind sala.
„Din fericire, cvorumul a putut fi asigurat si in lipsa lor, iar amendamentele au putut fi aprobate prin votul deputaților rămași in sala, deputați care nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariați si familiilor acestora precum si pacienților care așteaptă cu răbdare încheierea protestelor si îmbunătățirea condițiilor din sistemul sanitar public de stat”, potrivit comunicatului.
Votul din plen urmează să fie dat mâine. Până atunci, sindicaliștii continuă greva generală.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, avertizează că impactul bugetar al acestor măsuri ar fi mai mare decât se estimase.
„Eu aproape mi-am pierdut vocea încercând să explic că vorbim de lucruri serioase de un impact bugetar, la o primă estimare, undeva între 3 și 4 miliarde, adițional peste intenția inițială în ordonanța 20. Nu întâmplător Parlamentul a adoptat legea responsabilității fiscal bugetare care spune că cu 180 zile înainte de alegeri nu ai voie să modifici salarii pentru că se știe că asta e o monedă electorală”, a spus el.
„Ne jucăm cu așteptările unor oameni și discutăm de sute de mii de oameni care așteaptă o viață mai decentă. Suntem în aceeași situație de pomeni electorale fără resurse”, a adăugat el.
Ministerul Sănătății va contesta greva în instanță.
Peste 75.000 de medici, asistente şi infirmiere, toţi mebri Sanitas, au îngrijit pacienţii cu probleme urgente, iar în rest unul din trei bolnavi.
Maria Bob lucrează ca infirmieră la obstetrică-ginecologie la spitalul județean din Baia Mare de 22 de ani. Câștigă de 1.300 lei lunar.
„Lucrăm o persoană în loc de 3. Volumul de muncă este extraordinar de mare, salariile sunt foarte mici”, spune ea.
Asistentele medicale se plâng de aceleaşi lucruri.
„Înainte eram o asistentă la 5 bolnavi, acum suntem o asistentă la 20 de bolnavi. Numărul personalului a scăzut considerabil în ultimii ani. Din îngrijitori și asistenți, ajungem să fim pacienți”, spune Veronica Suciu, asistent medical la Spitalul Județean Baia Mare.
Greva i-a afectat pe bolnavi. Au fost pacienţi care au bătut drumul la spital de pomană. Zoltan Kiss a făcut aproape 120 de kilometri dus-întors, pentru un control după o intervenție chirurgicală.
„Acum aștept sa scot numărul de ordine la domnul doctor. Nu e nimeni la ghișeu…”, spune el.
Şi medicii cer mai mulţi bani. La Iaşi, s-au alăturat protestului chiar şi cadrele medicale nu fac parte din sindicat.
„Sunt medici care sunt sătui să se îmbrace de la second hand, care sunt sătui să citească o carte pe internet că nu își permit să o ia din librarie, ceea ce alți medici nu vor. Domnule, am făcut atâția ani de școală, vreau să trăiesc omenește”, spune Teona Scopus, medic primar ORL.
În Spitalele Judeţene din Craiova, Oradea, Timişoara, Sibiu, Neamţ şi Bacău nu a fost grevă.