Eutanasierile au loc zilnic, după ora 17, imediat ce se termină programul de vizită. Dar timp de cinci ore pe zi, reprezentanții adăpostului îi așteaptă pe cei care doresc să-i salveze pe câini de la moarte.
„Problema este cunoscută de mult, de când s-a adoptat legea şi n-am avut o avalanşă de cereri sau să crească numărul celor adoptaţi. Cei mai mulţi câini sunt adoptaţi totuşi de unele asociaţii de protecţie a animalelor”, afirmă Ionel Puşcaş, directorul adăpostului Danyflor.
În adăpostul primăriei sunt 400 de câini în acest moment. Jumătate dintre ei au depășit, de mult timp, termenul legal până la care puteau fi cazați acolo. După ce a fost amânată, timp de mai multe săptămâni, prima lista cu patrupede care urmau să fie eutanasiate a ajuns pe masa primarului și a fost semnată.
„Este dată undă verde să poată fi eutanasiaţi câinii care nu sunt luaţi în adopţie. Noi îi ţinem în adăpost după ce sunt luaţi de pe stradă, atât cât permite legea, după care, dacă nu sunt adoptaţi, trebuie să trecem la eutanasiere”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
De cealaltă parte, asociațiile pentru protecția animalelor cer prelungirea perioadei de 14 zile în care oamenii pot adopta câinii fără stăpân.
„Asociaţiile se chinuie să salveze animalele care sunt mai vechi de câteva luni de zile în adăpost, dar avem şi noi nevoie de înţelegerea primăriei, pentru că în 14 zile nu poţi să promovezi un câine, gândindu-te că în numai vaccinarea durează aproximativ 20 de zile”, spune Adriana Tudor, preşedintele Asociaţiei Eco-Vet
În prezent numărul adopțiilor este de numai trei pe zi, iar mulți dintre timișoreni aprobă noua lege.
„Este bine pentru că sunt foarte mulţi mai ales pentru parcuri unde sunt copii, mi se pare chiar foarte periculos”, spune o femeie.
Există și adversari ai legii. „N-am o părere foarte bună. Să se ia măsuri, să prevenim eutanasierea”, afirmă o alta.
În ultimele două luni, mai mulți oameni au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de maidanezi pe domeniul public. Unul dinte pacienți a fost mușcat pe o suprafață de 70% din corp, iar medicii spun că va ramâne cu urmări toată viața.