Mai mulţi bani pentru Pilonul III

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Din ce în ce mai multi români pun bani deoparte pentru un venit în plus la bătrâneţe şi nu se mai bazează doar pe ce primesc de la stat. Numărul celor care cotizează la fondurile de pensii facultative a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii şapte ani.

Scandalul naţionalizării pensiilor Pilonul II, dar şi bâlbâiala autorităţilor i-au făcut pe mulţi români să fie mai chibzuiţi. Pun bani deoparte, pe baza unui cotizaţii lunare, pentru a-şi asigura un venit în plus la bătrâneţe. Sumele pe care fondurile le investesc în acţiuni şi obligaţiuni au un randament mediu de aproape trei procente.

Numărul românilor care au pensii facultative a crescut rapid cu aproape 40 de mii de persoane doar anul trecut. Astfel, contribuţiile adunate de aceştia se ridică la 272 de milioane de lei, comparativ cu cele 247 de milioane de lei strânse în 2016.

În acelaşi timp, contribuţia la fondurile private obligatorii administrate privat - adică Pilonul II - a scăzut la 3,7% din salariul brut, de la 5,1%.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Cei care vor ieşi la pensie peste câteva decenii, peste câţiva ani, vor avea un fond de pensii privat mai mic. Generaţiile de acum cred eu că vor prinde şi o vârstă de pensionare mai înaintată, dublată de faptul că scade, din păcate, natalitate, suntem într-o zonă de dispută socială, ar trebui să existe un echilbru”.

Cifrele arată că, în 7 ani, contribuţiile strânse la pensiile facultative aproape că s-au triplat. O explicaţie este şi faptul că sunt angajatori care includ în pachetul salarial şi contribuţia lunară la pensiile facultative. În plus şi veniturile populaţiei au crescut.

Radu Muşetescu - profesor de economie: „Este unul dintre mecanismele cel mai des întâlnite pe pieţele dezvoltate, de motivare a angajaţilor şi în opinia mea această tendinţă se va accentua mai ales că e de văzut ce se va întâmpla cu acest Pilon II, cu aceste pensii obligatorii, dar gestionate privat.

Sunt mai mulţi factori care contribuie la acest fenomen, unul dintre ei ar fi chiar creşterea veniturilor românilor”.

La finalul lunii septembrie, peste 7 milioane de români aveau pensii obligatorii administrate privat. Valoarea medie a unui cont era de 5.587 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri