„De bătaie, luăm toate bătaie pentru că există ceartă în orice familie. Ne mai luăm şi bătaie”, spune o femeie maltrată.
Scandalul a început când femeile din Fărcaşele au aflat că 20 de vecine au primit câte şase mii de lei pentru că au fost bătute de soţi. Departajarea nu ar fi corectă, spun ele.
„Poate m-aş fi încadrat şi eu că şi eu, că şi pe mine m-a dat bărbatul afară din casă, am vecinii, să spuie vecinii cu hainele, pe drum şi m-au băgat în casă”, spune o femeie revoltată.
„Nu meritau. Nu meritau domnişoară. De ce spuneţi asta? Păi nu sunt bătute. De ce sunt bătute? Păi bătaia mea să o fi luat-o ele”, adaugă o femeie.
„Meritam aceşti bani, eu trăiesc foarte rău cu soţul meu şi vreau să ştiu de unde a venit lista făcută. Dacă la primărie am mers şi am întrebat şi au zis că de la Bucureşti. Păi de unde ştiau ei de la cum cheamă pe cutăriţa", spune o femeie.
Lista cu „câştigătoarele” ar fi fost întocmită de primar, pe nedrept, spun şi consilierii locali.
„Nu făceau obiectul acestei probleme, şi dacă ar fi fost nişte oameni mai săraci ar fi primit ajutor social, dar nu sunt”, declară Costică Popa, consilier local.
Primarul şi femeile acuzate se apără şi spun că cei de la asociaţia care se adresează victimelor violenţei în familie au venit cu lista gata făcută.
„La ce v-au ajutat banii? Acasă, că erau neajunsuri. Nu avem servicii niciunul, am doi bătrâni bolnavi”, spune o femeie maltratată.
„Ştiţi să fi fost agresate persoanele respective? Normal, că acum în toate familiile sunt probleme”, afirmă Tudor Marin, primar Fărcaşele.
Proiectul, cu finanţare europeană, a fost implementat de Agenţia pentru Egalitatea Şanselor. Reprezentanţii acesteia susţin că selecţia s-a făcut cu ajutorul autorităţilor locale şi că femeile au dat declaraţii pe propria răspundere că au fost bătute de soţi.
În judeţul Olt, 232 de femei au fost implicate în acest proiect.