30 de biciclete au fost deja amplasate în staţiile Regiei Autonome de Transport Timișoara
Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că proiectul "Sistem intermodal de transport în comun", care prevede, printre altele, achiziționarea a circa trei sute de biciclete şi crearea de stații pentru acestea în apropierea stațiilor de transport în comun din oraș, este aproape finalizat, anunţă Mediafax.
Astfel, 30 de biciclete au fost deja amplasate în staţiile Regiei Autonome de Transport Timișoara (RATT) de la Catedrala Mitropolitană, Mall şi Poşta Mare, aflate în zona centrală a oraşului. Numeroși timișoreni s-au oprit pentru a admira bicicletele, iar unii dintre aceștia chiar au încercat să le împrumute, însă autorităţile nu au stabilit deocamdată cum vor putea fi închiriate sau împrumutate acestea.
Mai trebuie puse la punct unele detalii: preţul închirierii, dacă se vor folosi cartelele RATT sau abonamentele, dar şi modul în care ele pot fi urmărite pentru a nu fi furate.
Întrebat când se va stabili o modalitate pentru închirierea bicicletelor, primarul Nicolae Robu a răspuns: "Mecanismul va fi anunțat în momentul în care dăm sistemul în folosință. Va trebui să facem puțină popularizare".
Primarul Timişoarei a mai declarat că bicicletele sunt dotate cu un sistem antivandalizare şi antifurt, dar nu a putut preciza în ce constă acest sistem.
Potrivit edilului, o recepţie primară a proiectului va avea loc peste două săptămâni, iar dacă vor exista obiecții, legea prevede remedierea problemelor în termen de o lună.
Recepţia finală a proiectului va avea loc cel târziu peste o lună și jumătate, a adăugat primarul.
Nicolae Robu a spus că peste aproximativ o lună și jumătate bicicletele vor putea fi împrumutate de timișoreni, iar până atunci vor rămâne în stațiile de transport în comun din oraș și vor fi supravegheate video.
"Ca principiu, se dorește încurajarea oamenilor să folosească sistemul de transport în comun, având posibilitatea să se deplaseze între stații sau pentru a se deplasa de la stația de transport în comun până acolo unde au treabă. Evident că va trebui să se țină cont de posesia unui bilet sau abonament pentru transportul în comun", a declarat Nicolae Robu.
Proiectul european are o valoare totală de 7,5 milioane de lei și prevede, pe lângă achiziționarea celor aproximativ 300 de biciclete și construirea de rastele pentru acestea, și amenajarea de piste pentru biciclete.
Bicicletele vor putea fi împrumutate din 25 de stații de transport în comun din Timişoara.