Aurica Vekerly este din Cluj Napoca şi de cinci ani lucrează ca bonă. Acum are grijă de un băiețel în vârstă de un an și jumătate.
„Dimineață îi pun în curat, le fac mâncare, mă joc, îi duc în parc, după aceea adoarme, în timp ce doarme îi fac de mâncare, mai strâng pe-acolo. Știu să vorbesc pe limba lor și copiii simt dragostea care emană pentru ei”, spune Aurica Vekerly.
Iar o astfel de bonă este soluţia la care apelează părinţii a sute de copii din Cluj Napoca. Şi asta pentru că locurile din creşele din oraş sunt insuficiente. Aici funcționează în prezent 14 creșe de stat în care sunt 700 de locuri pentru copiii cu vârste cuprinse între șase luni și trei ani. Potrivit datelor Direcției de Evidență a Persoanelor, în Cluj, se nasc 4.000 de copii anual.
„Dacă în urmă cu cinci erau 350 de locuri, în prezent, numărul acestora a crescut la 700, dar cu toate acestea tot avem 600 de dosare refuzate”, declară Iulia Perșa, reprezentant Primăria Cluj-Napoca.
Totul spre profitul agenţiilor care plasează bone.
„Se caută întotdeauna bonele cu experiență, dar sunt persoane care caută bonă gen prietenul copilului care este foarte bun pentru bonă part-time, dar este și bona cu abilități de bunică sau o persoană matură care e bună pentru o perioadă full-time”, afirmă Cristina Sorocovschi, administratorul unei agenții de bone.
Pentru o lună de creșă la stat părinţii plătesc aproximativ 150 de lei. O bonă poate să coste chiar și 1.000 de lei pe lună în funcție de câte ore petrece cu cel mic.
„După ce m-am întors la lucru, atunci a venit în fiecare zi. Și am născut-o pe a treia, după doi băieți, și acum îmi este de folos foarte mare”, spune o mămică.
Din 2014, Centrul Bugetar de Creșe a anunţat că va pune la dispoziția părinților din Cluj-Napoca încă 300 de locuri în creșe noi construite.