„Cine suntem noi? Club Măgura - cu mâinile murdare, pentru un sat curat!”, aşa sună sloganul care îi motivează pe copiii din Măgura, un sat de munte de la poalele Pietrei Craiului.
- Am găsit multe damigene sparte.
- Nu le adună nimeni.
Este pentru a cincea oară când doi localnici - Angela Nicoară şi soţul ei, cetăţean britanic - ies pe străzi pentru a face curăţenie alături de copii.
Mike Ormsby, localnic: „Punem gunoiul în saci, punem sacii în maşină şi mergem în Zărneşti.”
Angela Nicoară, localnică: „În majoritatea pădurilor treceţi un metru-doi de stradă, găsiţi saci plini de gunoaie.”
Sătenii dau vina pe firma de salubrizare, care ar trebui să ridice gunoiul. Numai că, din pricina drumului anevoios, cu străzi abrupte şi înghesuite, maşina de gunoi nu ajunge la toţi localnicii.
Reporter: Aţi mai aruncat şi dumneavoastră, aşa...?
Localnic: Am aruncat, de ce să spun că nu am aruncat?
Localnic: Le pun la mine în maşină, le duc jos la container... la Primărie.
Localnic: Se adună, le dăm foc!
Primarul susţine că oamenilor li s-a spus să ducă gunoiul în centrul localităţii, dar localnicii refuză.
„Maşina a preluat cantităţi mici de gunoaie menajere. Uneori nici nu merită să meargă pe orice uliţă dacă nu se justifică un volum minim de gunoi pe care trebuie să îl aducă cetăţenii”, declară Nicolae Clinciu, primarul comunei Moieciu.
„Colectăm doar deşeurile menajere de la populaţie și, repet, dacă sunt unele depozitări de deşeuri menajere, de aruncat, lăsate de unii cetăţeni vom trece la salubrizarea lor, dar în baza unei comenzi date de autoritatea locală”, spune Sebastian Yakab, director firmă de salubritate.
Primăria Moieciu cheltuieşte lunar în jur de 30.000 de lei pentru colectarea gunoiului din cele şase sate pe care le administrează.