Francesco Tommasi a plantat primii puieţi de meri şi peri în urmă cu şase ani. Ideea i-a venit în timpul vacanţelor petrecute în Italia, ţara natală a tatălui său.
Francesco Tommasi - proprietarul livezii superintensive: „Este o tehnologie nouă, recent apărută, dar este tendinţa pomiculturii la nivel mondial, o densitate mult mai mare pentru fructe mult mai de calitate”.
Proprietatea lui Francesco pare mai curând un luminiş decât o livadă. Pomii sunt plantaţi de 10 ori mai aproape decât se obişnuieşte.
Faţă de o livadă clasică, în aceasta, pomii sunt plantaţi la aproximativ 30 de centimetri unul faţă de celălalt pe un rând.
Livada înghesuită poate obține un vârf de producție de până la 80 de tone la hectar, spune fermierul.
Francesco Tommasi - proprietarul livezii superintensive: „80% din fructele din livadă sunt de calitate extra pentru vânzare, iar în sistemul clasic, calitatea extra ajunge undeva la 30%.”
Tehnologia folosită de tânărul de 24 de ani este unică în ţara noastră. Înainte de 1989, alţi fermieri au încercat un experiment similar cu piersici, doar că cea mai mică distanță dintre pomi a fost de 50 de centimetri.