Lipsa de concentrare este o problemă? Oamenii de știință propun un truc care chiar funcționează

Data actualizării: Data publicării:
tehnica pomodoro
FOTO: Freepik

Dacă ne este dificil să ne păstrăm atenția atunci când ne confruntăm cu un volum mare de lucru, oamenii de știință ne propun o pauză de 5 minute. Dacă nu avem timp de scurte plimbări relaxante, somn sau ieșiri spontante în natură pentru a ne recupera concentrarea, doar 5 minute sunt suficiente pentru a ne odihni creierul, arată un nou studiu.

Metoda Pomodoro câștigă teren în rândul celor care vor să își relaxeze creierul și să își recapete energia. Specialiștii recomandă o pauză scurtă de 5 minute după un interval de 25 de minute de muncă.

O echipă de la Universitatea din Sydney şi-a propus să descopere care dintre trucurile comune pentru menţinerea atenţiei funcţionează cu adevărat, transmite news.ro.

Ei au descoperit că o pauză de gândire de 5 minute este tot ce avem nevoie pentru a ne recăpăta concentrarea.

S-a constatat că petrecerea timpului în natură ne ajută să ne recuperăm atenţia, potrivit unor studii realizate în anii '80. Însă nu mulţi dintre noi pot ieşi să facă o "plimbare reconfortantă într-o zonă cu verdeaţă" pentru a lua o pauză de la activităţile zilnice, de la serviciu sau de la învăţarea unei noi abilităţi la locul de muncă.

Unele studii sugerează că simpla vizionare a unui videoclip cu o scenă din natură oferă acelaşi efect de refacere a creierului.

Noile cercetări au descoperit însă că o pauză simplă şi nestructurată de cinci minute de la o sarcină complexă este tot ce ne trebuie pentru a ne recăpăta concentrarea sau pentru a ne restabili atenţia.

Pauze în care să nu facem nimic

"Dacă vreţi ca munca sau studiul să fie mai productive, trebuie să includeţi pauze de câte cinci minute în care să nu faceţi nimic", a declarat profesorul Paul Ginns, expert în psihologie educaţională la universitatea din Sydney.

Potrivit cercetătorilor australieni, trebuie să facem ceva diferit timp de cinci minute, să ne îndepărtăm de calculator sau de staţia de lucru, să facem exerciţii de respiraţie sau pur şi simplu să stăm în linişte pentru a ne odihni creierul de la sarcinile pe care le îndeplineşte când suntem concentraţi la lucru.

Activitatea pe rețelele sociale nu este echivalată cu pauza

Dar activitatea pe reţelele sociale nu se pune la socoteală ca timp de odihnă, avertizează specialiştii

"Trebuie să luaţi o pauză de la dispozitive", spune profesorul Ginns.

El arată că ne folosim creierul pentru a ne concentra atenţia astfel încât să putem învăţa sau să rezolvăm probleme, dar atenţia este limitată şi poate fi epuizată rapid.

"Durata atenţiei diferă de la un individ la altul şi este influenţată de momentul zilei, de nivelul de zahăr din sânge sau de aportul de cofeină, aşa că este complicat", explică specialistul.

"Dar am vrut să testăm modul în care am putea restabili atenţia şi este încântător ce am descoperit şi anume că este atât de simplu cât o pauză de odihnă de cinci minute. Este un truc uşor pentru creşterea productivităţii şi este la îndemâna tuturor", mai spune profesorul.

Cum a fost realizat studiul

În cadrul studiului, publicat în Educational and Developmental Psychologist, 72 de studenţi australieni au avut de rezolvat un test de artitmetică mentală, în condiţii de testare accelerată, pentru a epuiza resursele de atenţie ale studenţilor. Această parte a experimentului a fost concepută să dureze aproximativ 20 de minute.

Studenţii din grupul de control (cei care nu au beneficiat de odihnă) au continuat apoi să învețe o scurtă lecţie despre cum să înmulţească mental două numere de două cifre (de exemplu 34x67).

Cel de-al doilea grup de studenţi a luat o pauză de odihnă de cinci minute, în timp ce un cronometru cu numărătoare inversă, afişa pe un ecran de calculator cât mai rămăsese din timpul de pauză.

Al treilea grup a urmărit timp de cinci minute un videoclip care transmitea trăirile unei plimbări într-o pădure tropicală australiană. Studiul a calificat această activitate drept "odihnă utilizând natura", chiar dacă era vorba de simpla vizionare a unui videoclip.

Toţi elevii au completat apoi un scurt chestionar de "atenţie distributivă", în care au trebuit să clarifice în ce măsură au avut gânduri care i-au perturbat și le-au distras atenţia în timpul lecţiei de aritmetică mentală. Aceștia au trebuit să spună dacă atenția li s-a îndreptat spre alte lucruri care nu vizau lecţia şi dacă le-a fost greu să își mențină concentrarea un timp îndelungat.

În cele din urmă, elevii au mai avut de trecut un test cu 20 de întrebări pentru a vedea cât de bine puteau aplica strategia de aritmetică mentală.

Comparând rezultatele celor trei grupuri, elevii din grupul care s-a odihnit 5 minute au raportat o medie mai mare al nivelului de atenţie distributivă decât cei din grupul de control fără odihnă.

La testul care a necesitat rezolvarea unor probleme, atât grupul cu elevi care s-au odihnit 5 minute, cât şi grupul de odihnă care a utilizat natura au obţinut rezultate mai bune decât grupul de control.

În timp ce grupul care s-a odihnit utilizând natura a rezolvat în medie mai multe probleme decât grupul care s-a odihnit 5 minute (60% vs. 53% corecte), diferenţa dintre cele două grupuri de odihnă nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

De ce odihna ajută la învăţare

"Multe abilităţi – inclusiv abilităţi cognitive precum matematica – necesită multă concentrare pentru a fi stăpânite, dar resursele noastre cognitive se epuizează atunci când ne folosim mintea pentru a rezolva probleme sau pentru a studia", a declarat profesorul Ginns, cel care a și supervizat studiul.

Poate părea contraintuitiv să întrerupi studiul cu o pauză pentru a ajuta la învăţare, dar scurtele pauze de odihnă – fie că sunt nestructurate sau că implică privitul de videoclipuri despre natură – par să merite timpul acordat, ajutându-i pe studenţi să se concentreze mai bine şi să înveţe mai eficient, susţin specialiştii.

Acest lucru ar putea fi aplicat celor care învaţă o nouă abilitate sau se concentrează asupra unei sarcini complexe, mai spun ei.

Ce puteţi face pentru a vă recupera atenţia

Luaţi pauze de câte cinci minute după 20 de minute de muncă mentală complexă, chiar şi în sălile de clasă sau în mediul universitar.

Echipa spune că pauzele de 5 minute ar putea fi aplicate şi la unele locuri de muncă sau în cazul muncii de acasă, care necesită sarcini cognitive complexe.

"Tehnica Pomodoro – în care oamenii lucrează timp de 25 de minute şi apoi fac o pauză de cinci minute – este o metodă populară de rezolvare a problemelor de viaţă şi s-ar putea ca acum să fi găsit prima dovadă a faptului că funcţionează", a declarat profesorul Ginns.

Specialiştii amintesc şi alte trucuri, precum meditația sau respiraţia profundă.

Indiferent ce alegeţi să faceţi, oferiţi creierului o pauză totală de doar cinci minute şi veţi vedea cum vi se îmbunătăţeşte atenţia, recomandă specialiştii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...