Anul acesta sunt cele mai slabe rezultate înregistrate la Evaluarea Națională din ultimii cinci ani. Doar 74% dintre elevi au reușit să ia o notă de 5 sau peste, adică cel mai mic procent din ultimii 5 ani. Ministrul Educației spune că generațiile nu ar trebui comparate. Și mediile de 10 sunt mai rare. Doar 65 de elevi au obținut 10 la Evaluare Națională la ambele probe.
Doar 65 de elevi din toată țara au reușit performanța de a lua 10 și la română și la matematică. Cel mai mic număr din ultimii 13 ani. În Timiș un singur elev a reușit. El este Fabian. Are 15 ani și vrea să devină arhitect.
Fabian, elev: Mi s-au părut niște ani frumoși cu provocări, iar examenul a fost și el o provocare care iată s-a termiant bine. Mă bucur pentru rezultatele obținute și îmi pare bine că am muncit. M-au sunat toți, bunici, prieteni și toți m-au felicitat.
La numărul notelor peste 5, elevii nu stau mai bine. La nivel național, doar 74,4% dintre absolvenții de clasa a 8-a au reușit să ia medii peste 5, procentul este cel mai mic din ultimii 5 ani. Dacă luăm în calcul numărul celor care au luat sub nota 5, ei sunt cei mai puțini din ultimii 10 ani. Ministerul spune că generațiile nu ar trebui comparate.
„În primul rând, aș vrea să spun că rezultatele nu sunt comparabile de la un an la altul. Nu avem evaluare standardizată și în acest din acest motiv nu putem să facem o comparație. Nu putem să spunem că generația anterioară a fost mai bună sau mai puțin bună decât generația actuală. Mă bucur că procentele peste cinci sunt îmbunătățite față de ceea ce am văzut la simulări”, a spus Ligia Deca.
Dar specialiștii în Educație acuză că subiectele au fost mai ușoare decât la simulare unde 6 din 10 nu au luat 5 la matematică și că aceste rezultate sunt cu atât mai grave.
„Și încă un exercițiu nefericit de furatul căciulii și îmbătatul cu apă rece. Iar aici de fapt știrea care însemna cinism și impostură o reprezintă prima statistică anunțată, procentul de 26 la sută dintre copii care acum au luat la matematică peste 5 + rezultatele sunt mai slabe decât în anii trecuți în condițiile în care subiectele sunt perfect comparabile”, spune specialistul în educațe Marian Staș.
Rezultatul evaluării poate schimba viața unui copil, pentru că de nota obținută depinde liceul la care va învăța, fiind unicul criteriu de acces.
Editor : Dumitrița Ungureanu