Efectele caniculei din aceste zile s-au văzut cel mai bine în numărul apelurilor la Ambulanţă. În Bucureşti, de exemplu, în fiecare minut cineva a sunat să ceară ajutor. Şi în restul ţării au fost multe solicitări la ambulanţă şi o problemă în plus: oamenii care au chemat salvarea că li s-a făcut rău de la caniculă au dat tot de căldură, căci au fost urcaţi în ambunţe fără aer condiţionat.
Sunt zile dificile pentru ambulanţieri şi bolnavi, deopotrivă. Maşinile nu au aer condiţionat, iar pe geamurile deschise intră doar aer fierbinte.
Șofer ambulanță: 43 de grade! Astea sunt condiţiile în care lucrează şoferii pe ambulanţă, fără aer condiţionat, greu, praf, drumuri rele.
Cu greu rezistă ambulanţierii în cabinele încinse. În aceste zile au de făcut mai multe drumuri decât de obicei pentru că apelurile la 112 cresc semnificativ când e caniculă. În Vaslui, doar două din cele 15 ambulanţe, care încă funcţionează, au aer condiţionat.
Asistentă: Aşa circulăm, în permanenţă cu geamul deschis, pe timp de vară! Şi aşa este foarte cald Da, spun că este foarte cald. Toţi pacienţii ne spun asta.
Șofer ambulanță: Apele pe noi, ne urcăm uscaţi, ne dăm jos uzi! Parcă ieşim din Dunăre!
Explicaţia autorităţilor?
„Astea sunt condiţiile în care trebuie să muncim cu toţii. Lucrăm cu ce avem şi eu zic că la nivel de judeţul Vaslui atât Inspectoratul Judeţean de Urgenţă, cât şi Ambulanta, şi-au făcut datoria exact cum trebuie şi nu au fost probleme în acest sens”, a răspuns Eduard Popica, prefect de Vaslui.
Și situația nu e singulară. În Bacău, 6 din 44 de ambulanţe sunt în service pentru a li se repara aerul condiţionat. Nici în restul mașinilor sistemul nu face faţă temperaturilor extreme.
Asistentă: Greu, este greu! Vă închipuiți, pentru pacient care este bolnav este și mai greu.
Codul portocaliu de caniculă este emis în judeţele din zona Moldovei până duminică.