La 10 kilometri de graniţa noastră, la Bedo-Ungaria, 30 de persoane care primesc ajutor social de la primărie pregătesc solariile. Acolo vor crește legume ce vor intra în meniul copiilor de la grădinița din localitate.
„Cultivăm aici ardei, varză, gulii, conopidă. Acestea ajung pe terenurile agricole și acolo cultivăm la scară mare,” spune Ezenyi Antal, primarul localității Bedo, Ungaria.
Părinții sunt bucuroşi: copiii primesc mâncare sănătoasă.
„E foarte bine pentru că se cultivă verdețuri, legume care sunt crescute local și care devin gustări și copii primesc vitamine,” zice Zsiros Bokor Anita, mama unui copil de la grădinița din Bedo.
Dincoace de graniță, la Oradea, mai mulţi directori de școli vor să introducă în meniurile pentru elevi mâncarea preparată în laboratoarele alimentare.
„Realizăm preparate pentru micul dejun, pentru masa de prânz, meniurile conform clasificărilor. Pentru orice pot fi adaptate și pentru copii mici,” explică Virginia Ciurez, profesor de alimentație.
„Produsele realizate de către elevi pot fi servite la evenimente la anumite serbări sau pentru anumite evenimente caritabile,” precizează Ildiko Biro - directorul adjunct al colegiului tehnic "Andrei Șaguna".
Problema este că deocamdată totul rămâne la stadiul de plan.
„Nu e permis ca acea mâncare gătită în unitățile școlare să fie distribuită către elevii de școli sau de grădiniță. Ne gândim, bineînțeles, să colaborăm în continuare cu ei să vedem cu ce putem să-i ajutăm,” adaugă Anca Grama - purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Părinții spun că prin distribuirea în școli a mâncării gătite de elevi, copiii ar putea beneficia de hrană caldă în loc de controversatele gustări din programul "Laptele și cornul".