Programul de guvernare al PSD a fost votat de pensionari în 2016 pentru că includea creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însă acum guvernanţii s-au răzgândit, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor "Unirea".
"Reprezentanţii pensionarilor din ţară şi din Bucureşti, de la toate filialele noastre s-au adunat şi vor veni în continuare pentru că sunt nemulţumiţi şi dezamăgiţi de modul în care guvernanţii aplică propriul program de guvernare în ceea ce priveşte nivelul de trai. În 2016, pensionarii au votat ca, din 2021, punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe ţară ca pondere. Din păcate, sub pretextul transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, spun că nu s-ar mai putea aplica această prevedere a programului de guvernare, ceea ce nu este real. Mulţi dintre noi au votat PSD, dar noi vrem ca PSD-ul să ne respecte pe toţi şi să nu fim călcaţi în picioare", a afirmat Cojanu.
Acesta a menţionat că reprezentanţii pensionarilor au venit cu propuneri către Guvern însă nu s-a ţinut cont de ele.
"Noi am venit în întâmpinare cu propunerea ca, în mod gradat, în următorii ani începând din 2021 punctul de pensie să crească cu două puncte procentuale până ajunge, în 2024 - 2025, la 45% din salariul mediu brut. Deci, se poate, numai că domniile lor nu au agreat şi nu au analizat împreună cu noi aceată posibilitate şi vor să aplice ceea ce a aplicat şi Băsescu din 2010 să creasă numai cu inflaţia şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, care nu înseamnă altceva decât câteva procente. Aceste procente nu asigură puterea de cumpărare a pensionarilor şi un nivel de trai decent", a mai spus sursa citată.
Întrebat dacă reprezentanţii pensionarilor vor avea o întâlnire cu autorităţile, Cojanu a precizat că nu sunt semnale în acest sens.
"Nu avem semnale că ne vom întâlni cu cineva din Guvern. Până acum ne-au ocolit. Avem cerere la ministrul Muncii pentru audienţă dar răspunsul este să aşteptăm până se dezbate Legea pensiilor. Nu este corect, pentru că Legea prevede ca noi să lucrăm cot la cot cu ei. Singura dată când am avut o întâlnire a fost acum 10 zile când şeful Casei Naţionale de Pensii m-a întrebat dacă facem miting. I-am spus că da şi că nu vom anula mitingul de la Guvern dacă nu ni se rezolvă problemele", a subliniat Dumitru Cojanu.
Protest al pensionarilor în fața Guvernului
De la ora 11.00, în Piaţa Victoriei este programat protestul pensionarilor, nemulţumiţi că pensiile nu vor mai fi corelate cu salariul mediu brut pe economie.
Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România au anunţat că vor protesta, miercuri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de Legea pensiilor.
Pensionarii spun că nu sunt de acord cu faptul că pensiile nu vor mai fi corelate cu salariul mediu brut pe economie, începând cu anul 2021, iar acest lucru îi va afecta.
În plus, reprezentanţii pensionarilor au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la modificările aduse sistemului de pensii, încercând în repetate rânduri să discute cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.