Autorităţile europene sunt tot mai atente la ce lapte cumpărăm din pieţe. Aşa că, de la 1 ianuarie, fermierii nu vor mai putea vinde niciun litru de lapte fără un buletin de analize. Pentru că trebuie să dea în jur de 200 de lei pentru analize lunar, mulţi fermieri transformă laptele în brânză, produs pentru care regulile nu sunt atât de stricte.
Ionela Ţăposu, spre exemplu, are o fermă cu 40 de vaci în judeţul Braşov. În fiecare weekend vinde din la un târg din Capitală brânzeturi fabricate după reţete moştenite de la părinţi.
Pentru că brânza s-a scumpit cu doi lei doar în ultima lună, profitul este mai mare decât dacă ar vinde lapte.
În această situaţie sunt peste 15 mii de fermieri. Mai mult de două procente din laptele şi aşa puţin produs la noi nu respectă normele europene, adică are mai mulţi germeni. În consecinţă, spun agricultorii, vom avea mai puţin lapte românesc pe piaţă, deci va fi mai scump. Mai mult, de la 1 ianuarie vor dispărea din pieţele din întreaga ţară şi câteva zeci dintre cele aproape 600 de dozatoare de lapte, spun specialiştii.
Regulile sunt cât se poate de clare pentru cei care vor să comercializeze lapte crud. Să aibă o fermă, un dozator şi o autorizaţie sanitar-veterinară pentru vânzare.