Indiferent câte animale au în ogradă, fermierii au ieşit în stradă, cu un mesaj clar către Guvern: mai bine aruncă laptele decât să îl dea de pomană. Ei mai spun că sunt sufocaţi de taxe şi impozite, iar eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie, a fost picătura care a umplut paharul.
„Nu e laptele plătit cu cât ar trebui să fie plătit. Până acum am avut, luna trecută, 80 de bani, luna asta ni s-a spus că ne dă 70 de bani. Nu ştim ce să facem, vindem animalele, că nu avem ce”, spune Gheorghe Murea, un fermier din Întorsura Buzăului.
„Laptele pasteurizat, cu 1,5% grăsime, 5,10 lei, atunci, de la 50 de bani, până la cinci lei, unde sunt banii?”, se întreabă Márton István, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine Harghita.
Lista nemulţumirilor e lungă. Printre ele, oamenii amintesc de dispariţia sprijinului pentru zone defavorizate, dar şi blocarea exporturilor, din cauza focarelor de boala limbii albastre, izbucnite anul trecut. Prefectul spune că are mâinile legate în faţa doleanţelor oamenilor.
„Răspunsurile, din păcate, nu sunt la mine. Vom analiza memoriul care a fost depus deja la instituţia noastră şi îl vom trimite Ministerului Agriculturii, care este autoritatea competentă în materie”, spune Sebastian Cucu, prefectul de Covasna.
Fermierii din Transilvania sunt decişi să continue protestele şi spun că, dacă e nevoie, vor ajunge şi la Bucureşti, în faţa Guvernului.