Peste 44% dintre românii cu vârste de până la 34 de ani locuiesc cu părinţii. În Uniunea Europeană, proporția este mai mare doar în Italia, Bulgaria şi Grecia, arată datele Eurostat.
„Tinerii nu își permit să își cumpere o casă, sunt și mai scumpe, dacă le raportăm la venit și la siguranța locului de muncă”, spune Darius Cristea, sociolog.
„Dacă vorbim de o garsonieră de 20.000 de euro într-un bloc din zona de sud, atunci ne-ar trebui 1.700 net pe cartea de muncă să ne încadrăm, dacă vorbim despre o garsonieră de 35.000 de euro într-o zonă mai bună, atunci e vorba de 2.500 de lei net”, spune Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.
Cei mai mulţi tineri spun că banii nu le sunt suficienţi nici măcar să închirieze o locuinţă.
Există şi tineri care nici măcar nu-şi caută o locuinţă, pentru că li se pare mai comod să stea la mama, spun sociologii.
La polul opus se află ţările nordice. În Suedia, de exemplu, mai puţin de 2% dintre cei cu vârste între 25 şi 34 de ani mai locuiesc cu părinţii.
„Nu avem un sistem reglementat al chiriilor, în care cineva stă în chirie 20 de ani și strânge bani ca să își ia casă, e un model din țările nordice”, spune Darius Cristea.
O altă cauză este, spun sociologii, faptul că România este o ţară de proprietari. Spre comparaţie, locuitorii din Vest văd o normalitate din a locui toată viaţa cu chirie.