În Gorj, un om de afaceri italian caută angajaţi pentru o fabrică de textile. Primarul din comună i-a cerut ca la angajare să aibă prioritate localnicii, dar oamenii nu sunt deloc interesaţi. Şi în Calafat, o investiţie de 500.000 de euro într-o fabrică de componente auto, ar putea ridica nivelul de trai pentru cel puţin o sută de oameni.
De 120 de persoane are nevoie un om de afaceri din Italia pentru acoperi producţia fabricii de textile. A găsit până acum acum doar 26 pentru că primarul a cerut să aibă prioritate localnicii. Acesta a fost preţul plătit pentru o clădire administrativă şi chiar un apartament în care să locuiască.
Investitorul face haine pentru diferite branduri din Italia sau Franţa. Le-a oferit angajaţilor şi cursuri gratuite de croitorie, dar tot nu a găsit persoane suficiente. Salariul este 1250 de lei.
În comuna Turburea sunt peste 4.000 de locuitori, dintre care 220 beneficiază de ajutor social. Dintre ei nu s- a angajat niciunul la fabric.
La Calafat, alt investitor, de data aceasta din Germania, a investit 500.000 de euro pentru a face în România borduri şi tapiţerii auto. Are nevoie de o sută de angajaţi pentru a duce planul de investiţii la final.
Spre deosebire de vecinii din judeţul Gorj, vestea că un neamţ va deschide o fabrică la Calafat e văzută ca o oportunitate de cei care vor un loc de muncă.
Mai puţin de 10 la sută dintre locuitorii din Calafat au acum un loc de muncă. Iar cei mai mulţi sunt angajaţi ai instituţiilor de stat.
Acum, Calafatul are doar trei firme mari care asigură locuri de muncă şi contribuie la bugetul local.
În Calafat sunt 17500 de locuitori. Înainte de 89, oraşul era una dintre platformele industriale ale judeţului Dolj, cu fabrică de zahăr, amidon, conserve, o fabrică de mobilă , una de confecţii, dar şi o fabrică de biosinteză şi de prelucrare a laptelui. Numărul angajaţilor care lucrau în Calafat depăşea atunci cu mult numărul locuitorilor.